Melitzanes-Fournou_20160920_0148

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 6 μελιτζάνες φλασκιές, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 6 μεσαία κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 600 γρ. πομοντόρια φρέσκα κομμένα σε χοντρές φέτες (ή εκτός εποχής, αντίστοιχη ποσότητα έτοιμης ψιλοκομμένης τομάτας)
  • 400 γρ. τομάτα ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • ½ καυτερή πιπεριά (ή ολόκληρη αν σας αρέσουν τα πικάντικα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη
  • 20 γρ. χοντροκομμένο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Μια εξαιρετικά νόστιμη, καλοκαιρινή συνταγή όπου οι γλυκιές σαρκώδεις μελιτζάνες πλαισιώνονται από μελωμένο κρεμμύδι, ώριμη τομάτα, αρωματικό πικάντικο βασιλικό και αυθάδη, αλμυρή φέτα για να κάνουν ένα απ’ τα πιο μεστά πιάτα της ελληνικής μαγειρικής. Σχετικά εύκολο πιάτο, από πλευράς τεχνικής, που θα πάρει 40′ στην προετοιμασία και άλλα 50′ στο ψήσιμο. Αξίζει να φαγωθεί αφού κρυώσει ελαφρά.

Ετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε κατ’ αρχάς το κρεμμύδι σε ροδέλες ή σε χοντρές φέτες και προχωράτε μ’ αυτά στο επόμενο βήμα για να γλυτώνετε χρόνο. Στη συνέχεια κόβετε τα πομοντόρια και τον βασιλικό. Αν δεν είναι στην εποχή τους, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έτοιμες κομμένες ντομάτες. Τελευταίες αφήστε τις μελιτζάνες που θα τις κόψετε σε χοντρές φέτες. Αν θέλετε να τις «ξεπικρίσετε» και να πάρουν λιγότερο λάδι, βάλτε τες σε μπολ με νερό και 2 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι για μισή ώρα και μετά «στύψτε τες» ώστε να φύγει το νερό και στεγνώστε τες με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πριν το τηγάνισμα. Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο, βάλτε τες κατευθείαν για τηγάνισμα.

Με το που θα κόψετε το κρεμμύδι, βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή ένταση και αφήστε το να μαραθεί αργά και να καραμελώσει όσο θα τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Υπολογίστε περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά στη σάλτσα (τέταρτο βήμα).

Με το που θα κόψετε τις μελιτζάνες (ή αφού τις στραγγίσετε καλά εφόσον τις «ξεπικρίσατε») βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο να έρθει σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία, περί τους 180°C ( θα το καταλάβετε από τις ρυτιδώσεις που θα κάνει το ελαιόλαδο). Εκεί σταδιακά θα βάλετε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα.
Προσοχή: Μη γεμίσετε το τηγάνι ασφυκτικά, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Επίσης θέλει πολύ προσοχή αν οι μελιτζάνες δεν είναι στεγνές, γιατί πετάνε καυτό λάδι παντού! Θα χρειαστεί ένα γύρισμα και περί τα 5 λεπτά συνολικά για κάθε δόση. Επίσης θα χρειαστεί συμπλήρωμα στο ελαιόλαδο, καθότι οι μελιτζάνες απορροφούν μεγάλες ποσότητες. Όταν αφαιρείτε κάθε δόση, ακουμπάτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες πάνω σε δίσκο με μπόλικο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανιστούν όλες οι μελιτζάνες.

Όταν τα κρεμμύδια έχουν μαραθεί και έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα, είναι η ώρα να προσθέσετε τις φρέσκες ντομάτες – πομοντόρια. Προσθέτετε ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το κομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύετε πάντα σε χαμηλή ένταση.

Όταν οι φρέσκες ντομάτες/πομοντόρια έχουν μαραθεί (περί τα 8'), προσθέτετε το βασιλικό και τις έτοιμες ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε τη σάλτσα στο μάτι (ανεβάζοντας την ένταση στα ¾ ) μέχρι να πιουν τα πολλά ζουμιά (περί το 5').

Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα, βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση στους 180°C. Ξαναπερνάτε στους μελιτζάνες από καθαρό χαρτί κουζίνας, πιέζοντας τες λίγο από πάνω στους να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λάδι γίνεται. Όταν ολοκληρώσετε την προσπάθεια, απλώνετε στο κάτω μέρος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε τις μισές.

Πάνω απ’ τη στρώση με τις μελιτζάνες βάλτε τη μισή περίπου σάλτσα και προσθέστε και τη μισή ποσότητα απ’ την τριμμένη φέτα.

Στη συνέχεια, βάλτε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και τη φέτα από πάνω. Δεν προσθέτετε πουθενά λάδι, γιατί οι μελιτζάνες έχουν μέσα στους υπεραρκετό. Βάζετε το ταψί στον φούρνο στους 180°C για 45'-50', σε μεσαίο προς ψηλό ράφι (για να στεγνώσει τη φέτα από πάνω και να κάνει ενδιαφέρουσα υφή και γεύση όντας αφυγραμμένη).

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφήστε το να ηρεμήσει και να πέσει η θερμοκρασία του για τουλάχιστον 30'. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο βασιλικό από πάνω, στο σερβίρισμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε κατ’ αρχάς το κρεμμύδι σε ροδέλες ή σε χοντρές φέτες και προχωράτε μ’ αυτά στο επόμενο βήμα για να γλυτώνετε χρόνο. Στη συνέχεια κόβετε τα πομοντόρια και τον βασιλικό. Αν δεν είναι στην εποχή τους, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε έτοιμες κομμένες ντομάτες. Τελευταίες αφήστε τις μελιτζάνες που θα τις κόψετε σε χοντρές φέτες. Αν θέλετε να τις «ξεπικρίσετε» και να πάρουν λιγότερο λάδι, βάλτε τες σε μπολ με νερό και 2 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι για μισή ώρα και μετά «στύψτε τες» ώστε να φύγει το νερό και στεγνώστε τες με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πριν το τηγάνισμα. Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο, βάλτε τες κατευθείαν για τηγάνισμα.

Βήμα 2

Με το που θα κόψετε το κρεμμύδι, βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή ένταση και αφήστε το να μαραθεί αργά και να καραμελώσει όσο θα τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Υπολογίστε περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά στη σάλτσα (τέταρτο βήμα).

Βήμα 3

Με το που θα κόψετε τις μελιτζάνες (ή αφού τις στραγγίσετε καλά εφόσον τις «ξεπικρίσατε») βάλτε ένα μεγάλο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο να έρθει σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία, περί τους 180°C ( θα το καταλάβετε από τις ρυτιδώσεις που θα κάνει το ελαιόλαδο). Εκεί σταδιακά θα βάλετε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα.
Προσοχή: Μη γεμίσετε το τηγάνι ασφυκτικά, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Επίσης θέλει πολύ προσοχή αν οι μελιτζάνες δεν είναι στεγνές, γιατί πετάνε καυτό λάδι παντού! Θα χρειαστεί ένα γύρισμα και περί τα 5 λεπτά συνολικά για κάθε δόση. Επίσης θα χρειαστεί συμπλήρωμα στο ελαιόλαδο, καθότι οι μελιτζάνες απορροφούν μεγάλες ποσότητες. Όταν αφαιρείτε κάθε δόση, ακουμπάτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες πάνω σε δίσκο με μπόλικο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανιστούν όλες οι μελιτζάνες.

Βήμα 4

Όταν τα κρεμμύδια έχουν μαραθεί και έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα, είναι η ώρα να προσθέσετε τις φρέσκες ντομάτες – πομοντόρια. Προσθέτετε ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το κομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύετε πάντα σε χαμηλή ένταση.

Βήμα 5

Όταν οι φρέσκες ντομάτες/πομοντόρια έχουν μαραθεί (περί τα 8'), προσθέτετε το βασιλικό και τις έτοιμες ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε τη σάλτσα στο μάτι (ανεβάζοντας την ένταση στα ¾ ) μέχρι να πιουν τα πολλά ζουμιά (περί το 5').

Βήμα 6

Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα, βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση στους 180°C. Ξαναπερνάτε στους μελιτζάνες από καθαρό χαρτί κουζίνας, πιέζοντας τες λίγο από πάνω στους να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λάδι γίνεται. Όταν ολοκληρώσετε την προσπάθεια, απλώνετε στο κάτω μέρος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε τις μισές.

Βήμα 7

Πάνω απ’ τη στρώση με τις μελιτζάνες βάλτε τη μισή περίπου σάλτσα και προσθέστε και τη μισή ποσότητα απ’ την τριμμένη φέτα.

Βήμα 8

Στη συνέχεια, βάλτε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και τη φέτα από πάνω. Δεν προσθέτετε πουθενά λάδι, γιατί οι μελιτζάνες έχουν μέσα στους υπεραρκετό. Βάζετε το ταψί στον φούρνο στους 180°C για 45'-50', σε μεσαίο προς ψηλό ράφι (για να στεγνώσει τη φέτα από πάνω και να κάνει ενδιαφέρουσα υφή και γεύση όντας αφυγραμμένη).

Βήμα 9

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφήστε το να ηρεμήσει και να πέσει η θερμοκρασία του για τουλάχιστον 30'. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο βασιλικό από πάνω, στο σερβίρισμα.