Αυτά τα μαστιχάκια με καταγωγή από την Χίο θα γεμίσουν το σπίτι μας με όμορφα αρώματα. Εδώ βάζουμε και ανθόνερο και η γεύση τους μας ταξιδεύουν στο Αιγαίο.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450γρ.)
- βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- άχνη ζάχαρη
- ανθόνερο
- 240γρ. γλυκό υποβρύχιο, με άρωμα μαστίχας
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
- 2 ασπράδια αβγών
- 300γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
Για τη γέμιση:
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ να γίνουν σαν ψιλός τραχανάς και κατόπιν ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το γλυκό υποβρύχιο για να λιώσει.Βήμα 2
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε το γλυκό μαστίχα με τη σκόνη μαστίχας και την αμυγδαλόψιχα. Προσθέτουμε την εσάνς πικραμύγδαλου, τη μαρέγκα και το ξύσμα λεμονιού.Βήμα 3
Κόβουμε κάθε φύλλο κρούστας σε λωρίδες πλάτους 8εκ. και τις βουτυρώνουμε μία μία. Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας λίγη από τη γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολάκια.Βήμα 4
Αραδιάζουμε τα μαστιχάκια σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφουμε την επιφάνειά τους με μπόλικο βούτυρο. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Δεν πρέπει να ξεροψηθούν. Όσο είναι ακόμα ζεστά, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη να καλυφθούν καλά.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή