loupina_marinata
clock icon
30'

Μαρινάτα λούπινα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τη μαρινάδα

  • 25-30 λούπινα
  • 1 βιολογικό μοσχολέμονο ή λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι, τον χυμό
  • 1 κουτ. σούπας βατικιώτικο ή άλλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο μπούκοβο
  • αφρίνα ή ανθό αλατιού (τα λούπινα είναι ήδη σωστά αλατισμένα, οπότε αλατίζουμε με προσοχή τη μαρινάδα)
  • Για το σερβίρισμα

  • 3-4 ντοματίνια κομμένα στα 4 ή 2 κ.σ. ντομάτα, σε καρέ, με τους χυμούς λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 2-3 φύλλα φρέσκια λουίζα, επίσης ψιλοκομμένη
  • 1 τουφίτσα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • λίγο κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές λωρίδες
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγη άγρια γλιστρίδα (προαιρετικά)
  • 2 φέτες προζυμένιο ψωμί, φρυγανισμένες

Η Σταυριανή Ζερβακάκου μας δίνει μια πολύ εύκολη συνταγή για έναν ξεχωριστό καρπό που αγαπούν πολύ στη Μάνη, τα λούπινα.

Μαρινάδα: Αποφλοιώνουμε, προαιρετικά, περίπου 25-30 λούπινα (είναι πολύ εύκολη η αποφλοίωσή τους, πιέζουμε ελαφρά με τον αντίχειρα και τον δείκτη και o βρώσιμος φλοιός αποχωρίζεται τον καρπό εύκολα). Σε μια μικρή μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφού δοκιμάσουμε για το μπούκοβο και το αλάτι, προσθέτουμε τα λούπινα με το ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, ανακατεύουμε απαλά μία ακόμη φορά, καλύπτουμε με μεμβράνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή στην κατάψυξη για 40΄.

Βγάζουμε τη μαρινάδα με τα λούπινα εκτός ψυγείου και προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με κουτάλι σε σκεύος βαθύ, π.χ. ένα βαθύ πιάτο ή ένα κεραμικό μπολ, γαρνίρουμε με το κόκκινο κρεμμύδι και ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από πάνω.

Θα εκπλαγείτε από την αλμυρή και καρυδάτη επίγευση των λούπινων, αλλά και το πόσο γευστικά ταιριάζουν μέσα στην όξινη αυτή μαρινάδα. Σε περίπτωση επίσης που έχουμε στη γλάστρα μας άγρια γλυστρίδα, θα ταίριαζε πολύ να προσθέσουμε και λίγο από το αγαπημένο αυτό ζιζάνιο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρινάδα: Αποφλοιώνουμε, προαιρετικά, περίπου 25-30 λούπινα (είναι πολύ εύκολη η αποφλοίωσή τους, πιέζουμε ελαφρά με τον αντίχειρα και τον δείκτη και o βρώσιμος φλοιός αποχωρίζεται τον καρπό εύκολα). Σε μια μικρή μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφού δοκιμάσουμε για το μπούκοβο και το αλάτι, προσθέτουμε τα λούπινα με το ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, ανακατεύουμε απαλά μία ακόμη φορά, καλύπτουμε με μεμβράνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή στην κατάψυξη για 40΄.

Βήμα 2

Βγάζουμε τη μαρινάδα με τα λούπινα εκτός ψυγείου και προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με κουτάλι σε σκεύος βαθύ, π.χ. ένα βαθύ πιάτο ή ένα κεραμικό μπολ, γαρνίρουμε με το κόκκινο κρεμμύδι και ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από πάνω.

Βήμα 3

Θα εκπλαγείτε από την αλμυρή και καρυδάτη επίγευση των λούπινων, αλλά και το πόσο γευστικά ταιριάζουν μέσα στην όξινη αυτή μαρινάδα. Σε περίπτωση επίσης που έχουμε στη γλάστρα μας άγρια γλυστρίδα, θα ταίριαζε πολύ να προσθέσουμε και λίγο από το αγαπημένο αυτό ζιζάνιο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M