O σολομός gravlax είναι μαριναρισμένος σε ζάχαρη κι αλάτι κι αρωματισμένος με μπόλικο άνηθο. Αυτός ο σολομός ντύνεται με αρώματα ελληνικά από ούζο, μαραθόσπορο, κόλιανδρο και φρέσκο μάραθο. Κομμένος σε πολύ λεπτές φέτες σερβίρεται σαν ορεκτικό με συνοδεία μαγιονέζας και ψημένου ψωμιού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σαλάτες, σάντουιτς ή πιάτα με ζυμαρικά.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο σολομού (χωρίς κόκκαλα) με το δέρμα του
- 75γρ. αλάτι
- 25γρ. ζάχαρη λευκή
- 25γρ. ζάχαρη μαύρη
- 50γρ. φινόκιο (κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες)
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο σπασμένο
- 2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λάιμ
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
Tips
- Ο σολομός θα πρέπει να κοπεί σε λεπτές φέτες για να καταναλωθεί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Στρώνετε την επιφάνεια εργασίας με μεμβράνη. Τοποθετείτε το σολομό με το δέρμα προς τα κάτω και βρέχετε με το ούζο.Βήμα 2
Αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και καλύπτετε με αυτά την επιφάνεια του σολομού. Τυλίγετε με τη μεμβράνη και επαναλαμβάνετε μέχρι να τυλιχτεί σφιχτά.Βήμα 3
Μεταφέρετε το σολομό σε ένα ταψί, σκεπάζετε με δεύτερο ταψί και προσθέτετε ένα βάρος (π.χ. μια κονσέρβα). Τοποθετείτε το ταψί στο ψυγείο για τρία 24ωρα. Ξετυλίγετε το σολομό, τον ξεπλένετε και τον στεγνώνετε καλά. Τον διατηρείτε στο ψυγείο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey