PSAROMAGEIREMATA

Υλικά

  • 600γρ. μαριδάκι ψιλό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4-5 αβγά
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 4-5 κουτ. σούπας τυρί πικάντικο, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Μια νησιώτικη συνταγή για μαριδοπιτάκια, που συνοδεύονται εξαιρετικά με ουζάκι.

Πλένετε και στραγγίζετε σε σουρωτήρι τις μαρίδες. Τις αλατίζετε κι ανακατεύετε σε μπολ το κρεμμύδι, την ντομάτα, το αλεύρι, το δυόσμο, το τυρί και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, ώστε να πάρετε έναν όχι πολύ σφιχτό χυλό. Αλατοπιπερώνετε το μίγμα.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαρύ τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά, βυθίζετε τις μαρίδες στο χυλό, τις ρίχνετε με τη βοήθεια κουταλιού στο καυτό λάδι και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και ύστερα βγάζετε τα μαριδοπιτάκια από το τηγάνι.
Τα ακουμπάτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν για λίγο και ύστερα σερβίρετε με πράσινη δροσερή σαλάτα.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και στραγγίζετε σε σουρωτήρι τις μαρίδες. Τις αλατίζετε κι ανακατεύετε σε μπολ το κρεμμύδι, την ντομάτα, το αλεύρι, το δυόσμο, το τυρί και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, ώστε να πάρετε έναν όχι πολύ σφιχτό χυλό. Αλατοπιπερώνετε το μίγμα.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαρύ τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά, βυθίζετε τις μαρίδες στο χυλό, τις ρίχνετε με τη βοήθεια κουταλιού στο καυτό λάδι και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και ύστερα βγάζετε τα μαριδοπιτάκια από το τηγάνι.

Βήμα 3

Τα ακουμπάτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν για λίγο και ύστερα σερβίρετε με πράσινη δροσερή σαλάτα.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κάτη