Μια αχνιστή σούπα από μανιτάρια διαφόρων ειδών είναι ιδανική για να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Τα χειροποίητα σκορδόψωμα συνοδεύουν ιδανικά αυτό το βαθιά νόστιμο πιάτο.
40'
Μανιταρόσουπα με Νιώτικη γραβιέρα και σκορδόψωμο για το γιορτινό τραπέζι
Υλικά
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο (τη μία την κρατάμε για τα σκορδόψωμα και τις άλλες δύο ψιλοκομμένες)
- 1 πράσο το άσπρο μέρος, κομμένο σε κύβους
- 2 κλαδάκια σέλερι, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
- 500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα σε φέτες
- 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
- 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε κύβους
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 300 ml λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 4 φέτες λευκό ψωμί
- 120 γρ. Νιώτικη γραβιέρα, τριμμένη
- ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα αχνίζουμε ελαφρά να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να σοταριστούν. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25 με 30 λεπτά.Βήμα 2
Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε τα ψωμάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν έχουν φρυγανιστεί, τρίβουμε πάνω τους τη σκελίδα του σκόρδου. Σερβίρουμε τη σούπα σε ζεστά βαθιά πιάτα, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και συνοδεύουμε με τα σκορδόψωμα.Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: Studio M.