manitaropita mikri

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα για πίτες (ή σφολιάτα ή φύλλα κρούστας)
  • λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο, ελαφρώς χτυπημένο
  • Για τη γέμιση

  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κιλά μανιτάρια φρέσκα (σαμπινιόν, πλευρώτους, πορτομπέλο, σιτάκε κ.λπ.), σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο (το άσπρο μέρος)
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μόνο το ψήσιμο παίρνει χρόνο σε αυτή την αρχοντική μανιταρόπιτα. Την βάζεις στο κυριακάτικο τραπέζι, μια καθημερινή που δεν υπάρχει τίποτα άλλο για φαγητό ή ένα βραδάκι μπροστά στην τηλεόραση. Και πού δεν πάει!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170⁰C στον αέρα. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, την κρέμα γάλακτος, τα τυριά και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και 2-3 λεπτά αργότερα ανακατεύουμε μέσα τα αυγά.
Πίτα: Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τη βάση ενός ταψιού. Απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλα 5 φύλλα. Απλώνουμε τη γέμιση, μαζεύουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε την πίτα σε ρολό. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και κατόπιν με το αυγό και την ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία και να γίνει τραγανή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170⁰C στον αέρα. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, την κρέμα γάλακτος, τα τυριά και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και 2-3 λεπτά αργότερα ανακατεύουμε μέσα τα αυγά.

Βήμα 3

Πίτα: Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τη βάση ενός ταψιού. Απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλα 5 φύλλα. Απλώνουμε τη γέμιση, μαζεύουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε την πίτα σε ρολό. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και κατόπιν με το αυγό και την ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία και να γίνει τραγανή.