manitaropita new
clock icon
1:30'

Μανιταρόπιτα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) νερό
  • 30 ml (6 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
  • 5 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 πακέτο μανιτάρια λευκά
  • 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
  • 100 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα & μουλιασμένα)
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 1500 ml (7 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα

Η μανιταρόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας πίτες! Και θρεπτική και πεντανόστιμη, ενώ η γεύση της αναβαθμίζεται πολύ περισσότερο χάρη στα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ.

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά, ώσπου η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για την ετοιμασία της γέμισης: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, ψιλοκομμένα, και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τα μανιτάρια από τη φωτιά και ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Αναμιγνύουμε την έτοιμη μπεσαμέλ με τα μανιτάρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3 και ανοίγουμε 3 φύλλα διαστάσεων 20x20 εκατοστά.

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο.

Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο και βουτυρώνουμε. Ψήνουμε στους 170 °C αέρα για 45 λεπτά.

Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός από τα φυτικά ροφήματα Fytro, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά, ώσπου η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 2

Για την ετοιμασία της γέμισης: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, ψιλοκομμένα, και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Βήμα 3

Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τα μανιτάρια από τη φωτιά και ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Αναμιγνύουμε την έτοιμη μπεσαμέλ με τα μανιτάρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3 και ανοίγουμε 3 φύλλα διαστάσεων 20x20 εκατοστά.

Βήμα 4

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο.

Βήμα 5

Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο και βουτυρώνουμε. Ψήνουμε στους 170 °C αέρα για 45 λεπτά.

Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός από τα φυτικά ροφήματα Fytro, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.