21100519_5012_portobelo-gemista
clock icon
40'

Μανιτάρια portobello γεμιστά με απάκι, τυρί και κουκουνάρι

Υλικά

  • 6 μανιτάρια portobello μεγάλα
  • 80γρ. απάκι Κρήτης, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζανιού τυρί καπνιστό Μετσοβόνε, τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ανθότυρο λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι κουκουναρόσπορους
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • πάπρικα γλυκιά για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό για να ανοίξετε το μεσημεριανό τραπέζι της Κυριακής και ένας εξαιρετικός μεζές για να συνοδέψετε το κρασί σας.

Καθαρίζετε τα μανιτάρια και αφαιρείτε προσεκτικά τα κοτσάνια, ώστε να μείνει ένα βαθούλωμα στη βάση. Ψιλοκόβετε τα κοτσάνια και τα αφήνετε στην άκρη. Πασπαλίζετε τα μανιτάρια με αλάτι και πιπέρι και τα αλείφετε παντού με λάδι.
Ανοίγετε το γκριλ του φούρνου και, όταν πυρωθεί, ψήνετε τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές για 5-6 λεπτά.
Σοτάρετε το απάκι σε τηγάνι μέχρι να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό και το αφήνετε στην άκρη. Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών και τα σοτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτετε το απάκι και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Ρίχνετε τα τυριά και το μαϊντανό και ανακατεύετε.
Βάζετε τους κουκουναρόσπορους σε στεγνό τηγάνι και τους ψήνετε ανακατεύοντας τους συνεχώς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τους προσθέτετε στο μίγμα της γέμισης. Γεμίζετε τα μανιτάρια με το μίγμα και τα πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Τα βάζετε πάλι στο γκριλ σε χαμηλή σχάρα, για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω.
Σερβίρετε τα γεμιστά μανιτάρια ζεστά, πασπαλισμένα με λίγη γλυκιά πάπρικα.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα μανιτάρια και αφαιρείτε προσεκτικά τα κοτσάνια, ώστε να μείνει ένα βαθούλωμα στη βάση. Ψιλοκόβετε τα κοτσάνια και τα αφήνετε στην άκρη. Πασπαλίζετε τα μανιτάρια με αλάτι και πιπέρι και τα αλείφετε παντού με λάδι.

Βήμα 2

Ανοίγετε το γκριλ του φούρνου και, όταν πυρωθεί, ψήνετε τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές για 5-6 λεπτά.

Βήμα 3

Σοτάρετε το απάκι σε τηγάνι μέχρι να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό και το αφήνετε στην άκρη. Ζεσταίνετε το λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών και τα σοτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Βήμα 4

Προσθέτετε το απάκι και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Ρίχνετε τα τυριά και το μαϊντανό και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Βάζετε τους κουκουναρόσπορους σε στεγνό τηγάνι και τους ψήνετε ανακατεύοντας τους συνεχώς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τους προσθέτετε στο μίγμα της γέμισης. Γεμίζετε τα μανιτάρια με το μίγμα και τα πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Τα βάζετε πάλι στο γκριλ σε χαμηλή σχάρα, για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω.

Βήμα 6

Σερβίρετε τα γεμιστά μανιτάρια ζεστά, πασπαλισμένα με λίγη γλυκιά πάπρικα.

Βήμα 7

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey