Στην Κρήτη τα παλιά χρόνια το μαγγίρι είχε σπουδαία σημασία αφού έθρεψε γενιές και γενιές. Δοκιμάστε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή εμπλουτισμένη με εξίσου κρητικά καθημερινά υλικά που την κάνουν ακόμη πιο λαχταριστή.

Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι τύπου 00
- 120 ml νερό
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- αλεύρι γ.ό.χ. για το άνοιγμα των ζυμαρικών
- 600 γρ. κοτόπουλο, σε μερίδες
- 1 πράσο, κομμένο στη μέση
- 1 καρότο, κομμένα σε κυβάκια
- 1 μικρό στικ σέλερι, μόνο τον κορμό, κομμένο σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 δαφνόφυλλο
- ¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- 1 λίτρο νερό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα των ζυμαρικών
- 150 γρ. φρέσκο ανθότυρο Κρήτης
Μερίδες: 4
Για τα ζυμαρικά
Για τον ζωμό κοτόπουλου
Για το σερβίρισμα
Tips
- Μπορούμε να σερβίρουμε τα μαγγίρι με περισσότερο ζωμό, σαν μια ωραία θερμαντική σούπα, ιδανική για το φθινόπωρο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαγγίρι: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί το πολύ για 30΄.
Βήμα 2
Ζωμός κοτόπουλου: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό πάρει βράση προσθέτουμε το πράσο, τα καρότα, το σέλερι και το ελαιόλαδο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 40΄ να βράσει το κοτόπουλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο και σουρώνουμε τον ζωμό. Επίσης κρατάμε τα λαχανικά στην άκρη για αργότερα.
Βήμα 3
Βράσιμο & σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και ακουμπάμε επάνω τη ζύμη. Την χωρίζουμε με σπάτουλα κόφτη σε 4 ισόποσα κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους έως 1 εκ. και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει.
Βήμα 4
Με μια ροδέλα κόβουμε φύλλο σε κάθετες λωρίδες πλάτους περίπου 1,5-2 εκ. και κατόπιν οριζόντια δημιουργώντας μικρά ορθογώνια ζυμαρικά διαστάσεων περίπου 2x3 εκ. Τα πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Βήμα 5
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ¼ από τα ζυμαρικά. Τα τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν βαθύ χρώμα. Βάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό να κοχλάσει, προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε όλα τα ζυμαρικά, φρέσκα και τηγανισμένα, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του ζωμού. Αποσύρουμε το σκεύος και προσθέτουμε το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο, τα λαχανικά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με ανθότυρο.