H εμφάνισή τους θυμίζει κουραμπιέδες είναι όμως πιτούλες από τριφτή ζύμη γεμισμένες με αμύγδαλα και πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη.
Υλικά
- 340γρ. βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
- 160γρ. ζάχαρη
- ¾ φλιτζανιού γάλα
- 6 φλιτζάνια (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 5 κουτ. σούπας μπράντι
- 2 αβγά
- 4 φλιτζάνια αμύγδαλα (όχι ασπρισμένα) και καβουρδισμένα ή καρύδια χοντροκοπανισμένα
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
- λίγη κανέλα
- ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι στη φωτιά να κάψει. Ζεσταίνετε σε άλλο κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνετε το μίγμα στο καμένο βούτυρο. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μη σβολιάσει.Βήμα 2
Όταν κρυώσει το μίγμα προσθέτετε το μπράντι, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα και τέλος τα αβγά, ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά μαζί.Βήμα 3
Για τη γέμιση: ανακατεύετε τους ξηρούς καρπούς με τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτετε το χτυπημένο αβγό και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Ραντίζετε το μίγμα με λίγο από το ανθόνερο.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180οC. Παίρνετε λίγη ζύμη, στο μέγεθος καρυδιού, και την πλαταίνετε στην παλάμη σας. Βάζετε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση και την κλείνετε ώστε να σχηματιστεί μπαλάκι. Το πλαταίνετε ελαφρά σαν κουραμπιεδάκι ή του δίνετε σχήμα αχλαδιού.Βήμα 5
Αραδιάζετε τα μαμούλια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.Βήμα 6
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα αλείφετε ή τα ψεκάζετε με ανθόνερο και όταν στεγνώσουν τα πασπαλίζετε ελαφρά με άχνη ζάχαρη.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή