mikri-soft-cookies-vakiaros

Υλικά

  • ¾ φλιτζανιού βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μικρά αβγά
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κουτ. γλυκού κόρν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 2/3 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας

Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς φτιάχνει τα πιο μαλακά μπισκότα, ιδανικό ταίρι για το γάλα ή τον καφέ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μέλι και την εσάνς βανίλιας.

Σε δεύτερο, μικρότερο μπολ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά (αλεύρι, corn flour, baking powder, μαγειρική σόδα και αλάτι) και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά και στη συνέχεια τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30-45 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η ζύμη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170-175οC, στον αέρα. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και με σκουπ παγωτού ή ένα μεγάλο κουτάλι βγάζετε μεγάλες μπάλες ζύμης τις οποίες στοιχίζετε στο ταψί, αφήνοντας κενό τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.

Ψήνετε στο φούρνο για 13-15 λεπτά. Σε αυτό σημείο τα μπισκότα μπορεί να φαίνονται ωμά όμως θα έρθουν στο σημείο που πρέπει. Τα βγάζετε από το φούρνο και αν θέλετε, προσθέτετε τέσσερις με πέντε σταγόνες σοκολάτας από την πάνω επιφάνεια του μπισκότου, πιέζοντας ελαφρά, έτσι ώστε να μπουν κατά το ένα τρίτο στο εσωτερικό του μπισκότου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε το μέλι και την εσάνς βανίλιας.

Βήμα 2

Σε δεύτερο, μικρότερο μπολ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά (αλεύρι, corn flour, baking powder, μαγειρική σόδα και αλάτι) και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά και στη συνέχεια τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 30-45 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η ζύμη.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170-175οC, στον αέρα. Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και με σκουπ παγωτού ή ένα μεγάλο κουτάλι βγάζετε μεγάλες μπάλες ζύμης τις οποίες στοιχίζετε στο ταψί, αφήνοντας κενό τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.

Βήμα 5

Ψήνετε στο φούρνο για 13-15 λεπτά. Σε αυτό σημείο τα μπισκότα μπορεί να φαίνονται ωμά όμως θα έρθουν στο σημείο που πρέπει. Τα βγάζετε από το φούρνο και αν θέλετε, προσθέτετε τέσσερις με πέντε σταγόνες σοκολάτας από την πάνω επιφάνεια του μπισκότου, πιέζοντας ελαφρά, έτσι ώστε να μπουν κατά το ένα τρίτο στο εσωτερικό του μπισκότου.