Στη δεκαετία του ’70, τα συκωτάκια πουλιών ήταν μια πολύ γκουρμέ, νεωτεριστική επιλογή. Φτηνά και πεντανόστιμα, επανέρχονται στο προσκήνιο την εποχή της κρίσης και σου επιτρέπουν να τα απολαύσεις σε χίλιες δυο συνταγές.
Υλικά
- 1 πακέτο συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι καρολίνα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 λεμόνι+1 αβγό για το αβγόκομμα
Tips
- Tα συκωτάκια κόβονται πιο εύκολα σε μικρά κομματάκια με ψαλίδι.
- Μπορείτε να προσθέσετε κι ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό αλλά και μυρώνια και καυκαλήθρες και σπανάκι ή σέσκουλα ή άγρια χόρτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα συκωτάκια με το μπαχάρι και το κρεμμύδι.Βήμα 2
Ρίχνετε το ρύζι, φέρνετε δυο βόλτες, στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια, μετά το μαρούλι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε ½ ποτήρι νερό, τον άνηθο και το δυόσμο, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σκεπασμένο για μισή ώρα.Βήμα 3
Χτυπάτε στο μπλέντερ τον κρόκο του αβγού, ύστερα προσθέτετε το λεμόνι και τέλος λίγο από το ζουμί του φαγητού. Ρίχνετε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει μια βράση σε πολύ χαμηλή φωτιά και σερβίρετε.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή