LOYKOYMATA_slider
clock icon
40'

Λουκουμάτα

Υλικά

  • 10 λουκούμια μεγάλα, σκέτα ή αμυγδάλου
  • ½ κιλό αλεύρι μαλακό
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125ml κρασί λευκό
  • 225ml σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • μερικές σταγόνες εσάνς πικραμυγδάλου
  • 40 αμύγδαλα ολόκληρα, ασπρισμένα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Αυτά τα μπισκοτένια μπαλάκια έχουν τριφτή ζύμη και μια καρδιά με 2 “μυστικά” -αμύγδαλο και λουκουμάκι. Λόγω λουκουμιού ταιριάζουν πολύ με ελληνικό καφέ, αλλά συνοδεύουν ωραία όλα τα ροφήματα.

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για μερικά λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνετε στο λάδι την εσάνς πικραμυγδάλου και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το κρασί μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Κόβετε τα λουκούμια στα τέσσερα. Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, τα ανοίγετε στην παλάμη σας, βάζετε στο κέντρο από ένα ολόκληρο αμύγδαλο και ¼ λουκουμιού, τα διπλώνετε και πλάθετε μπαλάκια.
Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή το αλείφετε με ελαιόλαδο και αραδιάζετε μέσα τα λουκουμάτα. Βάζετε το ταψί και ψήνετε για 15-20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για μερικά λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο λάδι την εσάνς πικραμυγδάλου και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το κρασί μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Κόβετε τα λουκούμια στα τέσσερα. Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, τα ανοίγετε στην παλάμη σας, βάζετε στο κέντρο από ένα ολόκληρο αμύγδαλο και ¼ λουκουμιού, τα διπλώνετε και πλάθετε μπαλάκια.

Βήμα 4

Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή το αλείφετε με ελαιόλαδο και αραδιάζετε μέσα τα λουκουμάτα. Βάζετε το ταψί και ψήνετε για 15-20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή