solomos soupa
clock icon
45'

Lohikeitto, η Φιλανδική σούπα με σολομό, πατάτα και πράσο

Υλικά

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 6+1/3 φλιτζάνια νερό
  • 1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε κυβάκια των 2½εκ.
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 500γρ. φιλέτο σολομό φρέσκο, χωρίς δέρμα, σε κομμάτια πάχους 2½εκ.
  • 4¼ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Πρόκειται για μια παραδοσιακή ψαρόσουπα με σολομό, πατάτα και πράσο, που σερβίρεται κυρίως στη Φιλανδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Στο τέλος γαρνίρεται με άνηθο!

Ζεσταίνετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα πράσα για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το νερό, τις πατάτες, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, μαγειρεύετε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του σολομού, την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο και βράζετε για 5 λεπτά επιπλέον.
Προσθέτετε άλλη μία μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο στην κατσαρόλα και ανακατεύετε να λιώσει. Πετάτε το δαφνόφυλλο και σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας από πάνω με λίγο επιπλέον άνηθο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα πράσα για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε το νερό, τις πατάτες, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, μαγειρεύετε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Βήμα 3

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του σολομού, την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο και βράζετε για 5 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 4

Προσθέτετε άλλη μία μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο στην κατσαρόλα και ανακατεύετε να λιώσει. Πετάτε το δαφνόφυλλο και σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας από πάνω με λίγο επιπλέον άνηθο.