Ένας απ’ τους ελάχιστους ευρέως γνωστούς τρόπους να χρησιμοποιηθεί το αυγοτάραχο στη μαγειρική είναι με ζυμαρικά σε μια κλασική Ιταλική συνταγή. Μοναδικό ταίρι του το βούτυρο και το λίγο λεμόνι. Η αλμυρή ένταση του αυγοτάραχου είναι τέτοια που δε χρειάζεται τίποτα επιπλέον, εκτός ίσως από λίγο πιπέρι στο πιάτο.
Υλικά
- 500 γρ. λινγκουίνι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 μπαστούνι αυγοτάραχο, κομμένο σε φέτες
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά και μόνον συμπληρωματικά: 6 κ.σ. έτοιμο στεγνό τρίμμα αυγοτάραχου
Υλικά για 4 άτομα:]  
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το αυγοτάραχο και το ξύσμα: Κόψτε το μπαστούνι αυγοτάραχου σε λεπτές φέτες και καθαρίστε τες απ’ το κερί και την μεμβράνη. Φτιάξτε το ξύσμα από δυο πλυμένα λεμόνια.
Βήμα 2
Ετοιμάστε τα ζυμαρικά: Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα τουλάχιστον 5 λίτρα νερό και αφού βράσει με κλειστό καπάκι, προσθέστε δυο κ.σ. χοντρό αλάτι. Όταν τελειώσει ο κοχλασμός ρίξτε τα λινγκουίνι. Ανακατέψτε καλά, ειδικά τα 3 πρώτα λεπτά για να μη κολλήσουν και αφήστε τα 9’ να βράσουν αλ ντέντε. Στη διάρκεια του βρασμού μπορείτε να βάλετε ένα μπολ ανάμιξης ανάποδα πάνω στη κατσαρόλα να ζεσταίνεται για να τα αναμείξετε εκεί, αν δεν θέλετε να κάνετε αυτή τη δουλειά στη κατσαρόλα. Σε κάθε περίπτωση, είτε στραγγίζετε ή όχι , πρέπει να φυλάξετε ένα μπρίκι με νερό απ’ αυτό που έβρασαν μέσα για το στάδιο της ανάμιξης με λεμόνι και βούτυρο, αμέσως μετά.
Βήμα 3
Αναμείξτε τα υλικά: Όταν βράσουν τα λινγκουίνι στο προκαθορισμένο χρόνο, βάλτε τα στο ζεστό μπολ ανάμειξης και ρίξτε το βούτυρο σε κομμάτια, το ξύσμα λεμονιού και 1 κουτάλα απ’ το βραστό νερό και ανακατέψτε. Αν χρησιμοποιήσετε στεγνό τρίμμα αυγοτάραχου, βάλτε το τώρα. Σερβίρετε τα ζυμαρικά στα πιάτα και τοποθετείστε σε κάθε πιάτο τουλάχιστον 10 κομμάτια από φέτες αυγοτάραχου. Ταιριάζει να τρίψετε από πάνω λίγο πιπέρι.