Μια συνταγή για πιο καλοκαιρινά, βετζετέριαν λαζάνια όπου η πληθωρική και νόστιμη μελιτζάνα κοντράρει με την αυθάδεια της φέτας και συμπληρώνεται από φρέσκο αρωματικό δυόσμο και μαϊντανό.
Υλικά
- Μερίδες: 6-8 (για ένα ταψί 36 εκ.)
- 500 γρ. λαζάνια
- 3 μελιτζάνες φλασκιές σε φέτες
- 400 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια
- 2 Χ 400 γρ. σάλτσα τριφτής τομάτας
- 100 γρ. παρμεζάνα ή γκράνα τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 75 γρ. βούτυρο
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τη φέτα σε κομματάκια και ψιλοκόβετε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Βήμα 2
Ψήνετε τις μελιτζάνες: Σε σχαροτήγανο που βάζετε στο μάτι με υψηλή ένταση, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 40 ml) και τοποθετείτε μια δόση απ’ τις μελιτζάνες, μόλις κάψει το λάδι. Αυτές άμεσα θα ρουφήξουν όλο το λάδι απ’ την κάτω πλευρά. Τις αφήνετε για περίπου 2 λεπτά να κάνουν ραβδώσεις και τις γυρνάτε για άλλα 2 λεπτά απ’ την άλλη πλευρά. Μόλις μαραθούν κάπως τις αφαιρείτε. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με την επόμενη δόση. Θα χρειαστούν περίπου 4 δόσεις ανάλογα με το σχαροτήγανό σας.
Βήμα 3
Στη συνέχεια κόβετε με το μαχαίρι τις ψημένες μελιτζάνες σε μικρότερα κομμάτια και τις αλατίζετε με 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και ½ κουτ. γλυκού πιπέρι. Τις αφήνετε σε ένα μπολ για να μπουν στη γέμιση.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να βράσει. Σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατώνετε με το σύρμα για να δημιουργηθεί το roux (ρου), το κολλώδες μίγμα τους. Στη συνέχεια, αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά λίγο γάλα μέσα στο ρου, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Καθώς προσθέτετε γάλα, το κολλώδες μίγμα γίνεται λιγότερο πηχτό και αφού έχετε ρίξει περίπου το μισό γάλα το δουλεύετε με το σύρμα έντονα ώστε να μην έχει σβόλους. Προσθέτετε μετά όλο το υπόλοιπο γάλα, δουλεύοντάς το με το σύρμα χαλαρά και καθώς αρχίζει να πήζει, προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι σωστό σε αλατοπίπερο και προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα. Τα δουλεύετε μαζί για 1 λεπτό και στη συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα απ’ το μάτι.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε τα λαζάνια: Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω/κάτω. Σε ταψί βάζετε στον πάτο λίγη απ’ τη σάλτσα τομάτας για να είναι υγρός ο πάτος και να μην κολλήσουν τα λαζάνια στο ψήσιμο. Ξεκινάτε την πρώτη στρώση με λαζάνια. Αν χρειαστεί στις άκρες κόβετε λαζάνια να καλύψουν όλον τον πάτο. Πάνω στα λαζάνια θα βάλετε το 1/3 απ’ τις μελιτζάνες ακανόνιστα. Θα σκορπίσετε το 1/3 απ’ τη φέτα πάνω και ανάμεσά τους και στη συνέχεια περίπου τα 2/3 απ’ τη μία συσκευασία σάλτσας τομάτας. Από πάνω βάζετε το 1/3 απ’ το μίγμα δυόσμου-μαϊντανού και τελειώνετε την στρώση με 2-3 κουταλιές απ’ τη μπεσαμέλ που κύριο στόχο έχει να συνδέσει τις στρώσεις των λαζανιών στο ψήσιμο.
Βήμα 6
Επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία για τις επόμενες δυο στρώσεις, ήτοι συνολικά θα έχετε 3 στρώσεις με γέμιση. Πάνω απ’ την τρίτη στρώση θα ξανατοποθετήσετε λαζάνια, φτάνοντας δηλαδή στους 4 στρώσεις λαζανιών. Πάνω στην τελευταία στρώση θα απλώσετε όλη την μπεσαμέλ προσπαθώντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Εγώ επίτηδες αφήνω κάποιες γωνίες ψιλοακάλυπτες μια και μ’ αρέσει να υπάρχουν κάποια λαζάνια που χωρίς υγραντικό στοιχείο απ’ την σάλτσα, «καίγονται» και γίνονται τραγανά. Τέλος, πάνω απ’ τη μπεσαμέλ ρίχνετε λίγο πιπέρι και ελάχιστο ακόμη μοσχοκάρυδο.
Βήμα 7
Ψήνετε τα λαζάνια: Βάζετε το ταψί στον φούρνο και το ψήνετε επί 45’ στους 180°C ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω. Το βγάζετε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 20’ πριν το κόψετε και το σερβίρετε για να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, ώστε να κόβεται χωρίς να διαλυθεί, αλλά και να είναι στο μάξιμουμ της νοστιμιάς.