lazania-giotis
clock icon
0'

Λαζάνια με μπεσαμέλ και καλοκαιρινά χόρτα

Υλικά

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 800 γρ. καλοκαιρινά χόρτα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (σέσκουλα, σπανάκι, μάραθος, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.λπ.)
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο τριμμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή φέτα)
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 1 φακελάκι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500 ml γάλα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Tips

  • Αν τα χόρτα είναι πολύ ζουμερά, τα στραγγίζουμε καλά για να μη μας «νερώσει» το φαγητό.
  • Η φέτα δίνει ωραία ένταση – μπορούμε να την προσθέσουμε μέσα στα χόρτα, πριν από το στρώσιμο.
  • Το φαγητό κόβεται καλύτερα όταν σταθεί 10-15 λεπτά εκτός φούρνου. Κι αν περισσέψει, την επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμο!

Φτιάχνουμε τα λαζάνια σε μια ανάλαφρη, χορτοφαγική εκδοχή με καλοκαιρινά χόρτα (ό,τι καλό βρούμε στην αγορά) και γρήγορη, βελούδινη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε πρώτα το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καθαρισμένα και χοντροκομμένα χόρτα και τα αφήνουμε να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον άνηθο στο τέλος. Αν έχουν πολλά υγρά, τα στραγγίζουμε ελαφρώς.

Σε κατσαρολάκι, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας: διαλύουμε το φακελάκι στο γάλα, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ξεκινάμε τις στρώσεις: Πρώτα μια στρώση λαζάνια, ύστερα τα χόρτα, λίγη μπεσαμέλ και λίγο απ' το τυρί. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, τελειώνοντας με λαζάνια και μια γερή δόση μπεσαμέλ στην κορυφή. Πασπαλίζουμε λίγο τυρί ακόμα για όμορφη κρούστα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε πρώτα το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καθαρισμένα και χοντροκομμένα χόρτα και τα αφήνουμε να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον άνηθο στο τέλος. Αν έχουν πολλά υγρά, τα στραγγίζουμε ελαφρώς.

Βήμα 2

Σε κατσαρολάκι, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας: διαλύουμε το φακελάκι στο γάλα, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.

Βήμα 3

Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ξεκινάμε τις στρώσεις: Πρώτα μια στρώση λαζάνια, ύστερα τα χόρτα, λίγη μπεσαμέλ και λίγο απ' το τυρί. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, τελειώνοντας με λαζάνια και μια γερή δόση μπεσαμέλ στην κορυφή. Πασπαλίζουμε λίγο τυρί ακόμα για όμορφη κρούστα.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.