LAVRAKI SE PAKETOolive magazine.gr
clock icon
35'

Λαβράκι σε πακέτο από αμπελόφυλλα

Υλικά

  • 4 λαβράκια (250-300γρ. το καθένα)
  • 15 αμπελόφυλλα περίπου, ζεματισμένα
  • ροδέλες και ξύσμα λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φετούλες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πρωτότυπο και γευστικό πιάτο, που ακούγεται πολύπλοκο, είναι όμως πανεύκολο να το ετοιμάσετε. Και το κυριότερο, δεν θα πάρει κανένας μυρωδιά ότι μαγειρεύετε ψάρι.

Κόβετε τέσσερα κομμάτια από ένα ρολό με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), τόσο ώστε να μπορείτε να τυλίξετε τα ψάρια. Καθαρίζετε και πλένετε τα λαβράκια ή ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει αντί για εσάς. Τα πλένετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω να στραγγίξουν για 1 ώρα στο ψυγείο.
Παίρνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετείτε πάνω του τρία τέσσερα αμπελόφυλλα, ανάλογα το μέγεθος που έχουν. Αλείφετε τα λαβράκια μέσα κι έξω με λάδι. Τα αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα στην κοιλιά τους δύο τρεις φετούλες σκόρδο και μία δύο ροδέλες λεμονιού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Τυλίγετε με τα αμπελόφυλλα τα λαυράκια, τα αλείφετε και αυτά με λάδι, πασπαλίζετε με ξύσμα και τα περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια τυλίγετε ένα ένα τα ψάρια σε πακέτο με το χαρτί φούρνου, φροντίζοντας να κλείσουν καλά αλλά να είναι χαλαρά. Τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Σερβίρετε τα λαβράκια με πατατούλες βραστές, αφού τα ξετυλίξετε προσεκτικά από το χαρτί, για να μη χυθεί το ζουμάκι τους.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τέσσερα κομμάτια από ένα ρολό με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), τόσο ώστε να μπορείτε να τυλίξετε τα ψάρια. Καθαρίζετε και πλένετε τα λαβράκια ή ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει αντί για εσάς. Τα πλένετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω να στραγγίξουν για 1 ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Παίρνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετείτε πάνω του τρία τέσσερα αμπελόφυλλα, ανάλογα το μέγεθος που έχουν. Αλείφετε τα λαβράκια μέσα κι έξω με λάδι. Τα αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα στην κοιλιά τους δύο τρεις φετούλες σκόρδο και μία δύο ροδέλες λεμονιού.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Τυλίγετε με τα αμπελόφυλλα τα λαυράκια, τα αλείφετε και αυτά με λάδι, πασπαλίζετε με ξύσμα και τα περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού.

Βήμα 4

Στη συνέχεια τυλίγετε ένα ένα τα ψάρια σε πακέτο με το χαρτί φούρνου, φροντίζοντας να κλείσουν καλά αλλά να είναι χαλαρά. Τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Σερβίρετε τα λαβράκια με πατατούλες βραστές, αφού τα ξετυλίξετε προσεκτικά από το χαρτί, για να μη χυθεί το ζουμάκι τους.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey