Σουπιά και χταπόδι δένουν ωραία με μια σάλτσα ντομάτας και συνοδεύονται από γευστικότατη καρυδάτη σκορδαλιά. Σερβίρεται ωραία με ρύζι.
Λαγωτό με σουπιά και χταπόδι, φρέσκια ντομάτα και μαυροδάφνη
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 500 γρ. χταπόδι
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 δαφνόφυλλα
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. φιλέτο σουπιάς, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
- 80 ml Μαυροδάφνη
- 600 γρ. φρέσκια σάλτσα ντομάτας από ώριμες ντομάτες
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- 50 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 2 κουτ. σούπας καρυδόψιχα
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
Για τη σκορδαλιά
Tips
- Η σκορδαλιά πρέπει να είναι ρευστή, γι΄ αυτό το ψωμί δεν το στύβουμε όπως κάνουμε όταν φτιάχνουμε την κανονική σκορδαλιά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο, το ξίδι και το ένα δαφνόφυλλο, μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοκκινίσει, να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και κρατάμε σε μπολ τα υγρά που έχουν μείνει στην κατσαρόλα.
Βήμα 2
Στην ίδια καθαρή και στεγνή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2’. Προσθέτουμε τις σουπιές και το χταπόδι, ανακατεύουμε συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5’.
Βήμα 3
Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη και ξύνουμε την κατσαρόλα με την κουτάλα. Προσθέτουμε τα μπαχάρια, την κανέλα, το άλλο δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι και τα υγρά από το μαγείρεμα του χταποδιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45’, μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο επιπλέον καυτό νερό.
Βήμα 4
Σκορδαλιά: Μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα μπολάκι με νερό. Στο μπλέντερ ετοιμάζουμε μια γρήγορη σκορδαλιά πολτοποιώντας όλα τα υλικά και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη