Παλιά οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς Μαρίνας από το χωριό Φούρνοι Κρανιδίου. Τα κουλουράκια αυτά φτιάχνονταν με το φρέσκο λάδι της νέας σοδειάς.
Υλικά
- 1 1/4 κιλού αλεύρι σκληρό (παραδοσιακά γίνονταν με σταρένιο αλεύρι)
- 1 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 1/4 φλιτζανιού νερό
- 5 κοφτά κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1/4 φλιτζανιού κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Tips
- Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε και άλλα λαδοκούλουρα σε διάφορες γεύσεις, όπως λαδοκούλουρα με πορτοκάλι και λαδοκούλουρα με κρασί.
- Για τα λαδοκούλουρα με πορτοκάλι θα χρησιμοποιήσετε 1½ κιλό αλεύρι μαλακό, 1½ φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ , 6 κουτ. γλυκού κονιάκ και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
- Για τα λαδοκούλουρα με κρασί θα χρειαστείτε1½ κιλό αλεύρι, 1½ φλιτζάνι λάδι, 1½ φλιτζάνι λευκό κρασί, 1½ φλιτζάνι ζάχαρη, 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και 2 βανίλιες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάτε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να αφρατέψει. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτετε στο μίγμα μαζί με το νερό.Βήμα 2
Αναμειγνύετε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Το προσθέτετε τμηματικά στο μίγμα και χτυπάτε μέχρι να σφίξει. Κατεβάζετε το μπολ από το μίξερ και συνεχίζετε να προσθέτετε αρκετό από το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να γίνει μια μέτρια, μαλακή ζύμη.Βήμα 3
Κόβετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και πλάθετε κορδόνια. Τα διπλώνετε στα τρία και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε τους κέλλους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Elena Jeffrey