Ένα άκρως γευστικό πιάτο, με πρωταγωνιστές το ρύζι και δύο ακόμη υλικά που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή. Το λάχανο και τη γλυκοπατάτα.
Υλικά
- 1 μικρό (400 γρ.) λάχανο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 πράσα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, τα φύλλα μόνο
- 350 γρ. ρύζι καρολίνα
- 20 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 600 γρ. γλυκοπατάτα
- 150 γρ. ταχίνι ολικής
- ελάχιστες σταγόνες λεμόνι
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- νερό
Μερίδες: 4
Για το λαχανόρυζο
Για το χούμους
Διαδικασία
Βήμα 1
Χούμους: Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο τις γλυκοπατάτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε ζεστές και κρατάμε τη σάρκα. Τις τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του χούμους εκτός του νερού. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο-λίγο νερό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα ενός χούμους.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το πράσο και το σκόρδο. Επειτα προσθέτουμε το λάχανο, λίγο αλάτι και αφήνουμε να τσιγαριστεί και να βγάλει τα υγρά του. Προσθέτουμε το ρύζι και τόσο νερό όσο να το σκεπάσει συν λίγο παραπάνω. Σιγοβράζουμε και όταν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά λίγο νερό. Μόλις βράσει το ρύζι και χυλώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, τον δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το χούμους στο πιάτο και σερβίρουμε στο κέντρο το λαχανόρυζο.
Βήμα 3
Το χούμους της γλυκοπατάτας θέλει ελάχιστο χυμό λεμονιού. Η γλύκα του σε λεπτή στρώση στη βάση του πιάτου, τονώνει τα αρώματα του λαχανόρυζου.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: Studio M.