Lachanodolmades-anoigma
clock icon
2:40'

Λαχανοντολμάδες φούρνου με σάλτσα ατζίκα

Υλικά

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 2 κουτ. σούπας καυτερή σάλτσα ατζίκα, του εμπορίου
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 1 κουτ. σούπας καυτερή σάλτσα ατζίκα, του εμπορίου

Tips

  • Τι είναι η ατζίκα; Μια καυτερή σάλτσα από τη Γεωργία. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «ajika», με καταγωγή από την Αμπχαζία, που σημαίνει αλάτι. Μπόλικο σκόρδο, μια ιδέα από κόλιανδρο, μοσχοσίταρο, τσίλι, καρύδια, αλάτι και λάδι δίνουν τη χαρακτηριστική της γεύση. Έτοιμη θα τη βρείτε σε διάφορες εκδοχές, σε βαζάκια, σε βαλκανικά, γεωργιανά και ρωσικά παντοπωλεία.

Κλασικό και αγαπημένο φαγητό οι λαχανοντολμάδες, χρειάζονται αφοσίωση και φροντίδα για να πετύχουν αλλά και μικρές γευστικές πινελιές που θα τους αναδείξουν, όπως εδώ με την ατζίκα.

Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου και το τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα μόλις μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο στο ε.π.ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και μισό φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τις 2 κουτ. σούπας αντζίκα, ανακατεύοντας.

Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Περιχύνουμε με 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο στους 180°C στον αέρα για 50΄.

Σάλτσα: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό μέχρι να δημιουργηθεί απαλή σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τον κρόκο αυγού, τον χυμό λεμονιού και την ατζίκα. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα μόλις βγουν από τον φούρνο και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Φωτογραφία - Food styling—ΕΎΑ ΜΟΝΟΧΆΡΗ

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου και το τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα μόλις μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βήμα 2

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο στο ε.π.ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και μισό φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τις 2 κουτ. σούπας αντζίκα, ανακατεύοντας.

Βήμα 3

Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Περιχύνουμε με 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο στους 180°C στον αέρα για 50΄.

Βήμα 4

Σάλτσα: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό μέχρι να δημιουργηθεί απαλή σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τον κρόκο αυγού, τον χυμό λεμονιού και την ατζίκα. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα μόλις βγουν από τον φούρνο και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Φωτογραφία - Food styling—ΕΎΑ ΜΟΝΟΧΆΡΗ