Σ’ αυτή τη συνταγή, τα λαχανάκια Βρυξελλών, συνδυάζουν το πικρό σφρίγος τους, με τη λιπαρή νοστιμιά του μπέικον που ψήνεται μαζί τους στο φούρνο. Και στο πιάτο τα δύο υλικά που εκπροσωπούν τη Βόρεια Ευρώπη, συναντούν τη δροσερή μεσογειακή τσαχπινιά του αγιολί, μιας κομψής σάλτσας σκόρδου με ελαιόλαδο που δένει μαζί τους ιδανικά. Το πιάτο προορίζεται είτε ως ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο, είτε ως ένα συνοδευτικό σε κάθε είδους ψητές πρωτεΐνες, από μοσχαρίσια κομμάτια, μπιφτέκια και χοιρινές μπριζόλες ως και ομελέτα ή ακόμη και ένα λιπαρό ψάρι όπως σολομός.
Υλικά
- 350 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση
- 120 γρ. ενιαίο κομμάτι μπέικον, κομμένο σε κυβάκια ή μακρόστενα κομμάτια
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
- ½ λεμόνι, τον χυμό (και ενδεχομένως λίγο ακόμη στο τελείωμα)
- 1.2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό ολόκληρο + ένα κρόκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 ml ηλιέλαιο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
Μερίδες: 4
Για το αγιολί (400 γρ.)
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάστε το αγιολί: Βάλτε σε ένα δοχείο το πολτοποιημένο σκόρδο, το αλάτι και τον χυμό απ’ το λεμόνι και αφήστε τα για ένα λεπτό να αλληλοεπιδράσουν, κουνώντας λίγο το δοχείο κυκλικά.
Προσθέστε τα αυγά (ολόκληρο και κρόκο) και με το σύρμα από μίξερ χειρός, χτυπήστε τα επί 2′ μέχρι να αρχίσουν να πήζουν ελαφρά.
Στη συνέχεια, σταδιακά και με πολύ αργό ρυθμό αρχίστε να ρίχνετε στο μίγμα το ηλιέλαιο, χτυπώντας σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα το μίγμα. Αφού ενσωματώσετε περίπου 200 ml. συνεχίστε με το ελαιόλαδο όπου θα βάλετε περίπου 100 ml. επιπλέον. Στη διαδικασία αυτή το μίγμα θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο πηκτό (δηλαδή θα γίνεται γαλάκτωμα) καθώς δημιουργείται το εναιώρημα του λαδιού με τη βοήθεια του πηκτικού αυγού και του όξινου λεμονιού.
Δοκιμάστε τη πυκνότητα και τη γεύση με ένα κουτάλι και διορθώστε σε λεμόνι και αλάτι ή προσθέστε πιπέρι. Στη συνέχεια βάλτε το αγιολί στο ψυγείο και σκεπάστε το με μεμβράνη (που καλύτερα να έρχεται σε επαφή με τη σάλτσα ώστε να μην υπάρχει οξυγόνο) να είναι έτοιμο για κάθε μεζέ. Διατηρείται 4-5 μέρες στο ψυγείο, πάντα καλυμμένο με μεμβράνη.
Βήμα 2
Προετοιμάστε και ψήστε λαχανάκια και μπέικον: Βάλτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C με αέρα. Θα αφαιρέσετε τους πάτους απ’ τα λαχανάκια και θα τα κόψετε στη μέση. Το κομμάτι μπέικον κόψτε το οριζοντίως και καθέτως ώστε να έχετε στο τέλος μακρόστενα κομματάκια.
Βάλτε στο ταψί ελαιόλαδο και απλώστε το να πάει παντού. Ρίξτε τα λαχανάκια, το μπέικον, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα όλα να πάει παντού το λάδι και το αλατοπίπερο. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 30′ στους 200° C με αέρα και αφαιρέστε.
Βήμα 3
Σερβίρισμα: Βγάλτε το αγιολί που έχετε ετοιμάσει απ’ το ψυγείο και σερβίρετε μαζί είτε σαν πρώτο πιάτο, είτε σαν συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά και πουλερικά. Βουτώντας το λαχανάκι και το μπέικον στο αγιολί, ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός.