Τα οστρακοειδή είναι πρώτης τάξεως μεζές που κάνει άριστη παρέα σε ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Εδώ τα συνοδεύουμε με μια ωραία βινεγκρέτ.
Υλικά
- 1 κιλό κυδώνια
- 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 60 ml χυμό λάιμ
- 1/2 πιπερίτσα τσίλι κόκκινη (όχι πολύ καυτερή)
- 4 φυλλαράκια μαϊντανό ή κόλιανδρο
- αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ
Tips
- Χρειάζεται οπωσδήποτε και απαραιτήτως καλή παρέα!
Διαδικασία
Βήμα 1
Καλύπτετε με ημίχοντρο αλάτι τη βάση μιας πιατέλας σερβιρίσματος και την περιχύνετε με λίγο νερό να «δέσει» το αλάτι.Βήμα 2
Πλένετε πάρα πολύ καλά τα κυδώνια με κρύο νερό βρύσης. Τα ανοίγετε με το ειδικό μαχαιράκι για όστρακα, αλλά αν δεν έχετε, χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι με κοντή, χοντρή, κοφτερή και ανθεκτική λεπίδα αλλά και λαβή. Τα ανοίγετε προσεκτικά με τη μέση της λεπίδας και όχι με τη μύτη του μαχαιριού. Τα ακουμπάτε στην πιατέλα περιμετρικά.Βήμα 3
Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι χτυπάτε καλά με έναν αυγοδάρτη όλα τα υλικά μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Το τοποθετείτε στη μέση της πιατέλας μαζί με ένα κουταλάκι.Βήμα 4
Βάζετε λίγη από τη βινεγκρέτ επάνω σε κάθε κυδώνι και το τρώτε.Φωτογραφία: Studiom. gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης