Το μικρασιάτικο κυδωνάτο αλλιώς… Το κρέας γίνεται κιμάς και γεμίζει τα κυδώνια που ψήνονται στο φούρνο. Ένα φαγητό κατάλληλο για το επίσημο τραπέζι σας.
Υλικά
- 6 κυδώνια μεγάλα
- 700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 100γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες, τριμμένες ή 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ
- 1 πιπεριά κόκκινη + 1 πράσινη, ψιλοκομμένες
- 3-4 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κόκκους μπαχάρι ή 1 ξυλάκι κανέλα
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
- 1½ φλιτζάνι ροζέ κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τα κυδώνια και τα βράζετε ολόκληρα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα σουρώνετε και τα ξεφλουδίζετε. Κόβετε από το πάνω μέρος τους ένα καπάκι και με ένα κουταλάκι αδειάζετε τη σάρκα τους (όπως κάνετε με τις ντομάτες). Ψιλοκόβετε τη σάρκα που αφαιρέσατε, καθαρίζοντας τα κουκούτσια.Βήμα 2
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια, προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε μαζί με τις πιπεριές, τις ντομάτες και το μπαχάρι ή την κανέλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά, μέχρι να μείνει ο κιμάς μόνο με το λαδάκι του. Αν χρειάζεται, προσθέτετε ελάχιστο ζεστό νερό.Βήμα 3
Όταν ψηθεί ο κιμάς, ανακατεύετε το τυρί, τα ψιλοκομμένα κυδώνια και τους κουκουναρόσπορους. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC.Βήμα 4
Αλείφετε τα κυδώνια μέσα κι έξω με φρέσκο βούτυρο και τα γεμίζετε με το μίγμα του κιμά. Τα σκεπάζετε με το καπάκι τους και τα αραδιάζετε σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και το κρασί και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε τα κυδώνια ζεστά, πασπαλίζοντας με το μαϊντανόΦωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή