Η κρύα σούπα μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε κάποιο γεύμα αλλά και ως κυρίως για ένα ελαφρύ βραδινό.
Υλικά
- 8 πιπεριές κόκκινες
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πατάτα μικρή, σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό
- 1 λίτρο νερό
- 500ml ζωμό κότας
- 2 ντομάτες ώριμες
- χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
- ½ κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- 100γρ. γραβιέρα σε μικρές φλούδες ή ανθότυρο
- παξιμάδια σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, σε λεπτές λοξές φέτες
- φυλλαράκια μαϊντανού
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σούπα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη σούπα: Ψήνετε τις πιπεριές σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, να φουσκώσει η φλούδα τους και να πάρει χρώμα. Έτσι η σούπα θα έχει περισσότερη γεύση, πιο καπνιστή. Βγάζετε τις πιπεριές από τον φούρνο, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις σκεπάζετε με μεμβράνη για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε, βγάζετε σπόρους και κοτσάνια και τις κρατάτε στην άκρη.Βήμα 2
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε, προσθέτετε το κρεμμύδι, την πατάτα (βοηθάει τη σούπα να δέσει), το κύμινο, το εστραγκόν και σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές, τον ζωμό, το νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.Βήμα 3
Αφήνετε τη σούπα για 10 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και στη συνέχεια την πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με τις ντομάτες, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λάιμ και την πάπρικα, μέχρι να πάρετε μια λεία, βελουτέ σούπα. Αδειάζετε τη σούπα σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 4 ώρες τουλάχιστον.Βήμα 4
Για το σερβίρισμα: Μοιράζετε τη σούπα σε οκτώ μπολ, πασπαλίζετε με γραβιέρα, κρεμμυδάκι φρέσκο, φύλλα μαϊντανού, παξιμάδια, περιχύνετε με μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε κάθε μπολ και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb