Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι ένας εξαιρετικός μεζές για το ούζο και το τσίπουρο, ενώ το ντοματένιο κουρκούτι θα του δώσει χρώμα και ξεχωριστή γεύση. Δείτε πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο ΕΔΩ.
45'
Κροκέτες μπακαλιάρου με κόκκινο αρωματικό κουρκούτι και σάλτσα κάππαρης
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο σε κομμάτια
- ½ κιλό ντομάτες τριμμένες
- ½ κιλό κρεμμύδια τριμμένα
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια
Για το κουρκούτι
Για τη σάλτσα κάππαρης
Tips
- Αν σας περισσέψει κουρκούτι, ακόμα καλύτερα. Προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον για να γίνει πιο πηχτό και το τηγανίζετε ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά σε καυτό ελαιόλαδο. Οι ντοματοκεφτέδες σας θα βγουν υπέροχοι (οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες γίνονται με τα άνυδρα ντοματάκια του νησιού και χρειάζονται λιγότερο αλεύρι).
- Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα φιλέτα μπακαλιάρου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα υλικά για το κουρκούτι, βάζοντας τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας αφράτος χυλός που θα πέφτει από το κουτάλι. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Αν στο μεταξύ βγάλει υγρά και αραιώσει, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.Βήμα 2
Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από περιττά λάδια.Βήμα 3
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σάλτσας κάππαρης και τη σερβίρετε με τον τηγανισμένο μπακαλιάρο. Συνοδεύετε το φαγητό με βραστές πατάτες.Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey