kroketa-manitari-small
clock icon
60'

Κροκέτα μανιτάρι με παρμεζάνα και φουντούκι

Υλικά

  • Μερίδες: 10
  • Για τα μανιτάρια

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 φλιτζ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 300 ml γάλα φρέσκο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για το πανάρισμα

  • 2 αυγά
  • 50 ml γάλα φρέσκο
  • λίγο αλεύρι γ.ό.χ.
  • 100 γρ. φουντούκι κοπανισμένο
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 350 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Αυτή η κροκέτα μανιτάρι με βελούδινη μπεσαμέλ, τραγανή πανάδα φουντουκιού και παρμεζάνα είναι ιδανικό ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Μανιτάρια: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αρχίσει να τσιτσιρίζει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πράσο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια.

Ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα με αλάτι και πιπέρι. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να πήξει και να είναι λείο χωρίς σβόλους. Αποσύρουμε, αφήνουμε για 5΄ να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό και την παρμεζάνα ανακατεύοντας. Καλύπτουμε με μεμβράνη την επιφάνεια έτσι ώστε να εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσε η μπεσαμέλ.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ. Λαδώνουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε μικρές κροκέτες, τις οποίες βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν.

Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τα φουντούκια και την παρμεζάνα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε αλεύρι. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αλεύρι, τινάζουμε, μετά από το μείγμα αυγό/γάλα, τινάζουμε ξανά και τέλος από το μείγμα της φρυγανιάς. Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα.

Τις τηγανίζουμε σε άφθονο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσαφίσουν.

Φωτογραφίες - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Μανιτάρια: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αρχίσει να τσιτσιρίζει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πράσο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα με αλάτι και πιπέρι. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς.

Βήμα 4

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να πήξει και να είναι λείο χωρίς σβόλους. Αποσύρουμε, αφήνουμε για 5΄ να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό και την παρμεζάνα ανακατεύοντας. Καλύπτουμε με μεμβράνη την επιφάνεια έτσι ώστε να εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσε η μπεσαμέλ.

Βήμα 5

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ. Λαδώνουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε μικρές κροκέτες, τις οποίες βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν.

Βήμα 6

Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τα φουντούκια και την παρμεζάνα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε αλεύρι. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αλεύρι, τινάζουμε, μετά από το μείγμα αυγό/γάλα, τινάζουμε ξανά και τέλος από το μείγμα της φρυγανιάς. Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα.

Βήμα 7

Τις τηγανίζουμε σε άφθονο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσαφίσουν.

Φωτογραφίες - Food styling: Εύα Μονοχάρη