Ο “τραγανός κύριος”, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά το όνομα του τυπικού αυτού γαλλικού εδέσματος, σερβίρεται με μια δροσερή σαλάτα με βαλεριάνα και αυτόματα γίνεται ένα ενδιαφέρον κυρίως πιάτο.
Υλικά
- 6 φέτες ψωμί του τοστ
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 αβγά
- 10 φέτες ζαμπόν, σε κύβους
- 300γρ. γραβιέρα σε φέτες ή τριμμένη
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
- πιπέρι
- 1 σακουλάκι βαλεριάνα φρέσκια (πωλείται συσκευασμένη στα καλά σούπερ μάρκετ και μοιάζει πολύ με την αντράκλα)
- 150γρ. μάνγκο καθαρισμένο, σε κυβάκια
- 100γρ. μπλε τυρί, σε κυβάκια
- ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι χοντρό
Για το κροκ μεσιέ
Για τη σαλάτα με βαλεριάνα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το κροκ μεσιέ: Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και κόβετε κάθε φέτα στα τέσσερα. Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε μέσα τα κομματάκια του ψωμιού με τέτοιο τρόπο ώστε να σκεπαστεί όλος ο πάτος του.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το φρέσκο βούτυρο. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, ρίχνετε μέσα τα αβγά και τα χτυπάτε να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Με ένα κουτάλι περιχύνετε τις φέτες ψωμιού με το μίγμα μέχρι να τελειώσει.
Βήμα 3
Ρίχνετε το ψιλοκομμένο ζαμπόν πάνω στο ψωμί. Πιπερώνετε. Απλώνετε από πάνω τις φετούλες του τυριού και ψήνετε στους 150°C για μισή ώρα με το ταψί σκεπασμένο. Μόλις βεβαιωθείτε ότι έλιωσε το τυρί, ψήνετε στους 200°C για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνει μια χρυσή κρούστα. Το σερβίρετε ζεστό λίγα λεπτά αφού βγει από το φούρνο.
Βήμα 4
Για τη σαλάτα με τη βαλεριάνα: Βάζετε τη βαλεριάνα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, την περιχύνετε με μπόλικο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και χοντρό αλάτι ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 5
Προσθέτετε το μισό μπλε τυρί και το μισό μάνγκο και ανακατεύετε ξανά. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και το υπόλοιπο φρούτο και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb