Crocque_Madame
clock icon
30'

Κροκ μαντάμ

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 2 κουτ. σούπας Lurpak Soft ανάλατο + λίγο επιπλέον για το ψωμί
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400-500 ml γάλα
  • 100 γρ. Arla Mozzarella τριμμένη
  • 8 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • 8 φέτες Arla Havarti light σε φέτες
  • 12 φέτες χοιρινό ζαμπόν
  • μουστάρδα Dijon για το ψωμί
  • 4 αυγά τηγανητά
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αν σας αρέσουν τα σάντουιτς και τα αυγά μάτια, τότε πρέπει να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτή την απλούσταση συνταγή, που ετοιμάζεται μόλις σε ένα μισάωρο. Με τα υλικά της Arla σίγουρα θα την απογειώσετε γευστικά.

Λιώνουμε το Lurpak Soft σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι μέχρι να ψηθεί. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, περίπου για 2΄-3΄. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την Arla Mozzarella και λίγο αλατοπίπερο.

Αλείφουμε με Lurpak Soft όλες τις φέτες του ψωμιού από τη μία μεριά. Σε μια λαδόκολλα ακουμπάμε τις μισές φέτες με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω. Μοιράζουμε σε καθεμία από δύο φέτες Arla Havarti light σε φέτες και τρεις φέτες ζαμπόν. Αλείφουμε με μουστάρδα τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού από τη μεριά που δεν έχουμε βουτυρώσει και σκεπάζουμε με αυτές τα «σάντουιτς», με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω.

Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι γκριλιέρα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε όλα τα σάντουιτς και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και να γίνουν τραγανά και να λιώσει το τυρί, περίπου για 5΄ από κάθε πλευρά.

Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι, τα περιχύνουμε με λίγη κρέμα μπεσαμέλ και τα ψήνουμε στο προθερμασμένο γκριλ του φούρνου στους 220°C, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ, περίπου για 3΄.

Μόλις είναι έτοιμα τα κροκ μαντάμ, ακουμπάμε πάνω τους από ένα τηγανητό αυγό, αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Λιώνουμε το Lurpak Soft σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι μέχρι να ψηθεί. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, περίπου για 2΄-3΄. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την Arla Mozzarella και λίγο αλατοπίπερο.

Βήμα 2

Αλείφουμε με Lurpak Soft όλες τις φέτες του ψωμιού από τη μία μεριά. Σε μια λαδόκολλα ακουμπάμε τις μισές φέτες με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω. Μοιράζουμε σε καθεμία από δύο φέτες Arla Havarti light σε φέτες και τρεις φέτες ζαμπόν. Αλείφουμε με μουστάρδα τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού από τη μεριά που δεν έχουμε βουτυρώσει και σκεπάζουμε με αυτές τα «σάντουιτς», με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα πάνω.

Βήμα 3

Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι γκριλιέρα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε όλα τα σάντουιτς και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και να γίνουν τραγανά και να λιώσει το τυρί, περίπου για 5΄ από κάθε πλευρά.

Βήμα 4

Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι, τα περιχύνουμε με λίγη κρέμα μπεσαμέλ και τα ψήνουμε στο προθερμασμένο γκριλ του φούρνου στους 220°C, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ, περίπου για 3΄.

Βήμα 5

Μόλις είναι έτοιμα τα κροκ μαντάμ, ακουμπάμε πάνω τους από ένα τηγανητό αυγό, αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστά.