Ο παραδοσιακός ντάκος της Κρήτης σε μία πολύ αρωματική εκδοχή, με βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι και λουίζα. Συνοδεύει εξαιρετικά ρακή και κρασί και σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε καλοκαιρινά τραπέζια.
Υλικά
- 1 ντάκος στρογγυλός
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 150γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 10 ελιές Καλαμών
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κλαράκια θυμάρι φρέσκο
- 3-4 φυλλαράκια λουίζας ψιλοκομμένα
- ελάχιστο αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ραντίζετε τον ντάκο με λίγο νερό. Τον βάζετε στο κέντρο μιας μεγάλης σαλατιέρας. Τον περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο.
Βήμα 2
Πασπαλίζετε με ελάχιστο αλάτι και ρίχνετε από πάνω τις ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να σκεπάσουν τον ντάκο.
Βήμα 3
Μετά μεγίστης προσοχής ακουμπάτε επάνω στην ντομάτα την ξινομυζήθρα και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βήμα 4
Ρίχνετε την κάπαρη, βάζετε τις ελιές Καλαμών γύρω-γύρω από τον ντάκο και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τα φυλλαράκια λουίζας. Διακοσμείτε με τα κλαράκια από το φρέσκο θυμάρι.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food styling: Ιωάννα Σταμούλου