Sofegada_mikri
clock icon
1:10'

Κρητική σοφεγάδα με ρύζι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
  • 250 γρ. μελιτζάνες, χοντροκομμένες
  • 2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
  • 2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
  • 250 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 650 γρ. ζεστό νερό
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Η κρητική σοφεγάδα δεν είναι άλλο από ένα τουρλού λαχανικών σε μια κατσαρόλα, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά και προσθέσουμε λίγο ρύζι, θα απολαύσουμε ένα απίστευτης νοστιμιάς μελωμένο φαγητό, που η γεύση του θα μας θυμίσει τα λατρεμένα γεμιστά!

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και 200 γρ. από το νερό και μαγειρεύουμε για 15΄, σε χαμηλή φωτιά.

Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 20΄ ακόμη μέχρι να μελώσει το φαγητό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.

Σερβίρουμε τη σοφεγάδα με λίγο μαϊντανό ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και 200 γρ. από το νερό και μαγειρεύουμε για 15΄, σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 2

Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 20΄ ακόμη μέχρι να μελώσει το φαγητό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.

Βήμα 3

Σερβίρουμε τη σοφεγάδα με λίγο μαϊντανό ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη