Η κρητική σοφεγάδα δεν είναι άλλο από ένα τουρλού λαχανικών σε μια κατσαρόλα, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά και προσθέσουμε λίγο ρύζι, θα απολαύσουμε ένα απίστευτης νοστιμιάς μελωμένο φαγητό, που η γεύση του θα μας θυμίσει τα λατρεμένα γεμιστά!
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
- 250 γρ. μελιτζάνες, χοντροκομμένες
- 2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
- 2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
- 250 γρ. χυμό ντομάτας
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 650 γρ. ζεστό νερό
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και 200 γρ. από το νερό και μαγειρεύουμε για 15΄, σε χαμηλή φωτιά.
Βήμα 2
Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 20΄ ακόμη μέχρι να μελώσει το φαγητό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Βήμα 3
Σερβίρουμε τη σοφεγάδα με λίγο μαϊντανό ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη