Τα γαρδούμια, σοιλίχουρδα ή συλλίγουρδα, οι Κρητικοί τα τρώνε από την αρχαιότητα. Αυτή η συνταγή με κολοκυθάκια είναι ιδανική και για το πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 κοιλιά αρνίσια, με τα έντερα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Οι γαρδουμπίτσες λαδορίγανη γίνονται σαν τα κρητικά γαρδούμια, μόνο που στο έντερο τυλίγουμε τρία διαφορετικά κομμάτια από εντόσθια και τις μαγειρεύουμε στο φούρνο με λαδορίγανη για 1 ώρα περίπου στους 180οC, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο κι ύστερα ανοιχτές, μέχρι να ροδίσουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά την κοιλιά, τη ζεματάτε για 5 λεπτά και την ξύνετε καλά. Πλένετε τα έντερα. Τα αφήνετε σε χυμό λεμονιού να ασπρίσουν.Βήμα 2
Κόβετε την κοιλιά σε κομμάτια, στο μέγεθος μιας παλάμης. Με κάθε εντεράκι τυλίγετε σφιχτά κατά μήκος ένα κομμάτι κοιλιάς και στερεώνετε στην άκρη.Βήμα 3
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε με το κρεμμύδι και το σκόρδο τα γαρδούμια. Σβήνετε με δύο ποτήρια νερό, αλατίζετε και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μισομαγειρευτούν.Βήμα 4
Ρίχνετε την ντομάτα και τα κολοκυθάκια με λίγο επιπλέον αλάτι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb