kritika-gardomia
clock icon
1:30'

Κρητικά γαρδούμια με κολοκύθια

Υλικά

  • 1 κοιλιά αρνίσια, με τα έντερα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό μικρά κολοκυθάκια
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Οι γαρδουμπίτσες λαδορίγανη γίνονται σαν τα κρητικά γαρδούμια, μόνο που στο έντερο τυλίγουμε τρία διαφορετικά κομμάτια από εντόσθια και τις μαγειρεύουμε στο φούρνο με λαδορίγανη για 1 ώρα περίπου στους 180οC, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο κι ύστερα ανοιχτές, μέχρι να ροδίσουν.

Τα γαρδούμια, σοιλίχουρδα ή συλλίγουρδα, οι Κρητικοί τα τρώνε από την αρχαιότητα. Αυτή η συνταγή με κολοκυθάκια είναι ιδανική και για το πασχαλινό τραπέζι.

Πλένετε καλά την κοιλιά, τη ζεματάτε για 5 λεπτά και την ξύνετε καλά. Πλένετε τα έντερα. Τα αφήνετε σε χυμό λεμονιού να ασπρίσουν.
Κόβετε την κοιλιά σε κομμάτια, στο μέγεθος μιας παλάμης. Με κάθε εντεράκι τυλίγετε σφιχτά κατά μήκος ένα κομμάτι κοιλιάς και στερεώνετε στην άκρη.
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε με το κρεμμύδι και το σκόρδο τα γαρδούμια. Σβήνετε με δύο ποτήρια νερό, αλατίζετε και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μισομαγειρευτούν.
Ρίχνετε την ντομάτα και τα κολοκυθάκια με λίγο επιπλέον αλάτι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά την κοιλιά, τη ζεματάτε για 5 λεπτά και την ξύνετε καλά. Πλένετε τα έντερα. Τα αφήνετε σε χυμό λεμονιού να ασπρίσουν.

Βήμα 2

Κόβετε την κοιλιά σε κομμάτια, στο μέγεθος μιας παλάμης. Με κάθε εντεράκι τυλίγετε σφιχτά κατά μήκος ένα κομμάτι κοιλιάς και στερεώνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε με το κρεμμύδι και το σκόρδο τα γαρδούμια. Σβήνετε με δύο ποτήρια νερό, αλατίζετε και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μισομαγειρευτούν.

Βήμα 4

Ρίχνετε την ντομάτα και τα κολοκυθάκια με λίγο επιπλέον αλάτι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb