Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει κριθαρότο με μανιτάρια, που θα αγαπηθεί στο οικογενειακό τραπέζι. Τα μανιτάρια αναμιγνύονται εντέχνως με το κριθαράκι δημιουργώντας ένα νόστιμο γεύμα.
Ζεσταίνετε το
ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια, ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 6 – 8 λεπτά, μέχρι ο όγκος τους να μειωθεί και να βγάλουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε προσθέτοντας τον κουρκουμά και το κριθαράκι ολικής και ανακατεύετε καλά με τα λαχανικά.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτετε περίπου 1 λίτρο από τον ζωμό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για περίπου 11 – 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να μην κολλήσει το φαγητό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Προσθέτετε έξτρα ζωμό αν χρειαστεί.
Όσο πλησιάζετε προς την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για να μην σας κολλήσει το φαγητό. Στη συνέχεια αποσύρετε από την εστία, προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας έντονα. Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, όχι στεγνό. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο για να μην χαθεί η φρεσκάδα του.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το
ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 6 – 8 λεπτά, μέχρι ο όγκος τους να μειωθεί και να βγάλουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε προσθέτοντας τον κουρκουμά και το κριθαράκι ολικής και ανακατεύετε καλά με τα λαχανικά.
Βήμα 3
Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτετε περίπου 1 λίτρο από τον ζωμό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για περίπου 11 – 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να μην κολλήσει το φαγητό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Προσθέτετε έξτρα ζωμό αν χρειαστεί.
Βήμα 4
Όσο πλησιάζετε προς την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για να μην σας κολλήσει το φαγητό. Στη συνέχεια αποσύρετε από την εστία, προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας έντονα. Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, όχι στεγνό. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο για να μην χαθεί η φρεσκάδα του.