PARASKEYH
clock icon
60'

Κριθαράκι με γαρίδες

Υλικά

  • 24 γαρίδες μεγάλες
  • ½ κιλό κριθαράκι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ
  • αλάτι, πιπέρι

Αρχικά το λάδι του αρωματίζεται από τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων, ύστερα το κριθαράκι σοτάρεται στο αρωματικό λάδι, μεθάει με κρασί, λούζεται με ντομάτα και τέλος μαγειρεύει ανεπαίσθητα τις γαρίδες για 3 μόλις λεπτά στο λαχταριστό ζωμό του, για να σερβίρει ένα θεϊκό κριθαρότο.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά. Τα κρατάτε όλα σε μια λεκανίτσα. Αφαιρείτε το εντεράκι της πλάτης από τις γαρίδες και τις φυλάτε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές από τις γαρίδες και σοτάρετε καλά για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.
Με μια σουρωτή κουτάλα τα παίρνετε και τα πετάτε και σοτάρετε μέσα στο αρωματισμένο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι. Αμέσως μετά προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.
Σβήνετε με το λευκό κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθεί και αυτό. Διαλύετε τον πελτέ σε δύο νεροπότηρα νερό και τον αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 8 λεπτά περίπου.
Ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες, μαγειρεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα ακόμα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, το κεφάλι και την ουρά. Τα κρατάτε όλα σε μια λεκανίτσα. Αφαιρείτε το εντεράκι της πλάτης από τις γαρίδες και τις φυλάτε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές από τις γαρίδες και σοτάρετε καλά για να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.

Βήμα 3

Με μια σουρωτή κουτάλα τα παίρνετε και τα πετάτε και σοτάρετε μέσα στο αρωματισμένο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι. Αμέσως μετά προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.

Βήμα 4

Σβήνετε με το λευκό κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθεί και αυτό. Διαλύετε τον πελτέ σε δύο νεροπότηρα νερό και τον αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 8 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες, μαγειρεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα ακόμα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb