krepa me garides_anoigma

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι
  • Για τη γέμιση

  • 4 - 5 γαρίδες μεγάλες
  • 300γρ. γαρίδες μικρές, προβρασμένες και αποφλοιωμένες
  • 2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
  • 1 καρότο, σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • 1 αβγό
  • 2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγη σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι

Το δίπλωμα σε πουγκί αλλά και η γέμιση θα κάνει τη διαφορά, μετατρέποντας τις ταπεινές κρέπες σε ένα εντυπωσιακό πιάτο.

Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο.
Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Πλένετε και καθαρίζετε τις μεγάλες γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος, κρατώντας μόνο τις ουρές τους. Τις αφήνετε στην άκρη.
Ξεπαγώνετε τις μικρές γαρίδες και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες που καθαρίσατε. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το καρότο και, αφού σοτάρετε τα υλικά για λίγο ακόμη, ρίχνετε το νερό. Βράζετε για 10 λεπτά, προσθέτετε το κρασί και δίνετε μια βράση ακόμη. Περνάτε το ζωμό από σήτα, πιέζοντάς τον με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βάζετε ένα άλλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτετε τότε το ζωμό γαρίδας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η σάλτσα και να πήξει. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγό. Νοστιμίζετε με αλατοπίπερο και μπόλικο άνηθο.
Κρατάτε από τα κρεμμυδάκια τα πράσινα φύλλα και τα ζεματάτε σε καυτό νερό να μαλακώσουν και να αποκτήσουν καταπράσινο χρώμα. Τα κόβετε κατά μήκος σε κορδέλες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον οκτώ.
Ψιλοκόβετε το λευκό μέρος των κρεμμυδιών και τα σοτάρετε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτετε τότε τις ψιλοκομμένες γαρίδες και το τζίντζερ και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Κρατάτε στην άκρη λίγη από τη σάλτσα που φτιάξατε και την υπόλοιπη την προσθέτετε στο τηγάνι και ανακατεύετε.
Παίρνετε μία μία τις κρέπες και, αφού τοποθετήσετε στο κέντρο της καθεμιάς το 1/8 του μίγματος της γαρίδας, τις κλείνετε σε πουγκιά που στερεώνετε με μια κορδέλα από φύλλο κρεμμυδιού. Τοποθετείτε τα πουγκιά σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.
Στο μεταξύ πασπαλίζετε τις ολόκληρες γαρίδες με λίγο σκόρδο σε σκόνη και τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε τα πουγκιά (ανά δύο σε κάθε μερίδα), διακοσμώντας το κάθε πιάτο με μια γαρίδα και ελάχιστη από τη σάλτσα που κρατήσατε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο.

Βήμα 3

Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Πλένετε και καθαρίζετε τις μεγάλες γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος, κρατώντας μόνο τις ουρές τους. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Ξεπαγώνετε τις μικρές γαρίδες και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες που καθαρίσατε. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το καρότο και, αφού σοτάρετε τα υλικά για λίγο ακόμη, ρίχνετε το νερό. Βράζετε για 10 λεπτά, προσθέτετε το κρασί και δίνετε μια βράση ακόμη. Περνάτε το ζωμό από σήτα, πιέζοντάς τον με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Βήμα 5

Βάζετε ένα άλλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτετε τότε το ζωμό γαρίδας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η σάλτσα και να πήξει. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγό. Νοστιμίζετε με αλατοπίπερο και μπόλικο άνηθο.

Βήμα 6

Κρατάτε από τα κρεμμυδάκια τα πράσινα φύλλα και τα ζεματάτε σε καυτό νερό να μαλακώσουν και να αποκτήσουν καταπράσινο χρώμα. Τα κόβετε κατά μήκος σε κορδέλες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον οκτώ.

Βήμα 7

Ψιλοκόβετε το λευκό μέρος των κρεμμυδιών και τα σοτάρετε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτετε τότε τις ψιλοκομμένες γαρίδες και το τζίντζερ και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Κρατάτε στην άκρη λίγη από τη σάλτσα που φτιάξατε και την υπόλοιπη την προσθέτετε στο τηγάνι και ανακατεύετε.

Βήμα 8

Παίρνετε μία μία τις κρέπες και, αφού τοποθετήσετε στο κέντρο της καθεμιάς το 1/8 του μίγματος της γαρίδας, τις κλείνετε σε πουγκιά που στερεώνετε με μια κορδέλα από φύλλο κρεμμυδιού. Τοποθετείτε τα πουγκιά σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.

Βήμα 9

Στο μεταξύ πασπαλίζετε τις ολόκληρες γαρίδες με λίγο σκόρδο σε σκόνη και τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε τα πουγκιά (ανά δύο σε κάθε μερίδα), διακοσμώντας το κάθε πιάτο με μια γαρίδα και ελάχιστη από τη σάλτσα που κρατήσατε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή