KREMMYDIA GEMISTAolive magazine.gr
clock icon
1:30'

Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες

Υλικά

  • 8 κρεμμύδια μέτρια
  • 350γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 50γρ. σταφίδες ξανθές
  • 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Είναι επίσης ένα πρώτης τάξης ορεκτικό για πάσης φύσεως τραπεζώματα.

Τα γεμιστά κρεμμύδια είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, ένας εκρηκτικός συνδυασμός όλο γλύκα και αρώματα μπαχαρικών. Διαλέξτε κρεμμύδια γερά, όμοια σε όγκο και μέτρια σε μέγεθος, υπολογίζοντας πως θα σερβίρετε από δύο στη μερίδα.

Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους.
Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε σε κατσαρόλα για 5-6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα των κρεμμυδιών και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον.
Φτιάχνετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια.
Φτιάχνετε τα κρεμμύδια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψάκι που να τα χωράει ίσα ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νεράκι και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους.

Βήμα 2

Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε σε κατσαρόλα για 5-6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα των κρεμμυδιών και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια.

Βήμα 5

Φτιάχνετε τα κρεμμύδια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψάκι που να τα χωράει ίσα ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νεράκι και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb