Ανάλαφρο επιδόρπιο με φίνα γεύση, που ολοκληρώνει άψογα ένα πλούσιο γεύμα.
Υλικά
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 5 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 2 καψουλάκια βανίλιας
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη για την κρέμα
- 6 αχλάδια καθαρισμένα, σε κύβους
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
- 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί Σάμου ή Μοσχάτο Λήμνου
- 60γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα
Για την κρέμα
Για τα αχλάδια και το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε το φρέσκο γάλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορνφλάουρ και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθούν. Βάζετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά και το ζεσταίνετε σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα αχλάδια και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη και τα βάζετε σε μέτρια φωτιά. Τα μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα σβήνετε με το κρασί. Αφού το απορροφήσουν, τα τραβάτε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.Βήμα 3
Παίρνετε 6 κολονάτα ποτήρια, βάζετε στον πάτο των ποτηριών από μία κουταλιά αχλάδια και από πάνω αδειάζετε μπόλικη κρέμα, ξανά αχλάδια και ξανά κρέμα. Παγώνετε τα ποτήρια με το γλυκό στο ψυγείο.Βήμα 4
Όταν έρθει η ώρα να σερβιρίσετε, κοπανάτε τα ξασπρισμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα σκορπίζετε επάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αν θέλετε, στολίζετε τα ποτήρια με μια φετούλα από φρέσκο αχλάδι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb