crema-karamele-anoigma
clock icon
1:20'

Κρέμα καραμελέ – Η συνταγή της νοσταλγικής γεύσης που μας μεγάλωσε

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για την καραμέλα

  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 ml νερό
  • Για την κρέμα

  • 450 ml γάλα φρέσκο
  • 50 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλια

Tips

  • Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα του σκεύους και αναποδογυρίζουμε σε πιάτο με χείλος ώστε να μη χυθεί η καραμέλα.

Από τη δημοτικότητά του τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, η κρέμα καραμελέ έχει καταφέρει να κρατήσει μία νοσταλγική θέση στις καρδιές μας

Καραμέλα: Bάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την καραμέλα σε 6 αντικολλητικά φορμάκια. Περιμένουμε 2΄ και περιστρέφουμε τα φορμάκια ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

Κρέμα: Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια ενώνουμε το μείγμα με το γάλα, ανακατεύοντας καλά.

Περνάμε το μείγμα από σήτα ή τουλπάνι και το μοιράζουμε στα φορμάκια. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ταψί και γεμίζουμε το ταψί με νερό μέχρι τη μέση ή λίγο παραπάνω από το ύψος των σκευών.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130°-140°C για 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 1-2 ώρες προτού σερβίρουμε.

Συνταγές/Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Styling—ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Καραμέλα: Bάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την καραμέλα σε 6 αντικολλητικά φορμάκια. Περιμένουμε 2΄ και περιστρέφουμε τα φορμάκια ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

Βήμα 2

Κρέμα: Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια ενώνουμε το μείγμα με το γάλα, ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 3

Περνάμε το μείγμα από σήτα ή τουλπάνι και το μοιράζουμε στα φορμάκια. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ταψί και γεμίζουμε το ταψί με νερό μέχρι τη μέση ή λίγο παραπάνω από το ύψος των σκευών.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130°-140°C για 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 1-2 ώρες προτού σερβίρουμε.

Συνταγές/Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Styling—ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY