Σε όλη την Ελλάδα, αγαπημένο φαγητό όσων αγαπούν το κρέας. Γίνεται με διαφορετικά είδη κρέατος, αγνά ντόπια υλικά και παραδοσιακές τεχνικές που κάνουν τη διαφορά.
Υλικά
- 500γρ. χοιρινό χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- 500γρ. μπούτι αρνιού ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
- 300γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- 500γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες (προαιρετικά)
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 250γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε χοντρούς κύβους
- 1 ποτηράκι ξηρό κρασί (βαρελίσιο, αν είναι δυνατόν)
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα κρέατα μαζί και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.Βήμα 2
Τοποθετείτε τα κρέατα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά σε πήλινο σκεύος (στάμνα) με καπάκι ή εμαγιέ γάστρα. Τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες και 30 λεπτά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb