Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει λαχταριστά κουρκουμπίνια που αρέσουν σε όλους. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα μικρό καθημερινό γλυκάκι.
Για το σιρόπι:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη γλυκόζη, σε ένα κατσαρολάκι, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 8’ με 10’ και αποσύρουμε από την εστία. Προσθέτουμε τη γλυκόζη κι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
Για τα κουρκουμπίνια:
Σε ένα στενό κατσαρολάκι ή σε μεγάλο μπρίκι λιώνουμε το
βούτυρο
. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λευκό μέρος, το βουτυρόγαλα, σε ένα μπολ, ώστε να έχουμε ένα βούτυρο κλαριφιέ.
Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε ένα
φύλλο κρούστας βουτυρώνουμε με προσοχή στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω του ένα 2ο. Διπλώνουμε το φύλλο από την μεγάλη του πλευρά στη μέση βουτυρώνουμε καλά και στη συνέχεια ρολλάρουμε σε ένα πολύ σφιχτό ρολό. Με λίγο νερό και με ένα πινέλο βρέχουμε αρκετά το σημείο που κλείνει το ρόλο για να κλείσει καλά. Το μεταφέρουμε σε ένα μακρύ ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε με την πλευρά αυτή προς τα κάτω ώστε να κολλήσει. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα (θα έχουμε 6 ρολά). Τα μεταφέρουμε για 20’ λεπτά στο ψυγείο.
Στον ενδιάμεσο χρόνο θερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με ηλιέλαιο η σπορέλαιο (περίπου μέχρι τη μέση).
Βγάζουμε τα ρολά από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μήκος περίπου 4-6 εκ.
Τηγανίζουμε τα κουρκουμπίνια, σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5’ με 6’ ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα. Τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια, γρήγορα όσο είναι ακόμα καυτά τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι όπου και αφήνουμε από 40’’ μέχρι 60’’’ δευτερόλεπτα. Τα αφαιρούμε και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το σιρόπι:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη γλυκόζη, σε ένα κατσαρολάκι, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 8’ με 10’ και αποσύρουμε από την εστία. Προσθέτουμε τη γλυκόζη κι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
Βήμα 2
Για τα κουρκουμπίνια:
Σε ένα στενό κατσαρολάκι ή σε μεγάλο μπρίκι λιώνουμε το
βούτυρο
. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λευκό μέρος, το βουτυρόγαλα, σε ένα μπολ, ώστε να έχουμε ένα βούτυρο κλαριφιέ.
Βήμα 3
Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε ένα
φύλλο κρούστας βουτυρώνουμε με προσοχή στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω του ένα 2ο. Διπλώνουμε το φύλλο από την μεγάλη του πλευρά στη μέση βουτυρώνουμε καλά και στη συνέχεια ρολλάρουμε σε ένα πολύ σφιχτό ρολό. Με λίγο νερό και με ένα πινέλο βρέχουμε αρκετά το σημείο που κλείνει το ρόλο για να κλείσει καλά. Το μεταφέρουμε σε ένα μακρύ ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε με την πλευρά αυτή προς τα κάτω ώστε να κολλήσει. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα (θα έχουμε 6 ρολά). Τα μεταφέρουμε για 20’ λεπτά στο ψυγείο.
Βήμα 4
Στον ενδιάμεσο χρόνο θερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με ηλιέλαιο η σπορέλαιο (περίπου μέχρι τη μέση).
Βγάζουμε τα ρολά από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μήκος περίπου 4-6 εκ.
Βήμα 5
Τηγανίζουμε τα κουρκουμπίνια, σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5’ με 6’ ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα. Τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια, γρήγορα όσο είναι ακόμα καυτά τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι όπου και αφήνουμε από 40’’ μέχρι 60’’’ δευτερόλεπτα. Τα αφαιρούμε και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα.