kourkoutzelia-e
clock icon
30'

Κουρκουτζέλια τηγανητά

Υλικά

  • 1 μεγάλο μάτσο κουρκουτζέλια μαζί με το βλαστό τους
  • 6-15 φρέσκα σκορδάκια ανάλογα το μέγεθος μαζί με το πράσινο μέρος
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • ξίδι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Δεν θα μπορέσουν να τα μαγειρέψουν όλοι γιατί πρώτα πρέπει να τα βρεις και να τα μαζέψεις από τους αγρούς αυτά τα υπέροχα μοβ, βρώσιμα λουλουδάκια και μετά να τα μαγειρέψεις. Αν συναντηθείτε μαζί τους μην τα προσπεράσετε πάντως, μαζέψτε ένα καλό μάτσο και δεν θα χάσετε. Είναι ένας καταπληκτικός μεζές! Η συνταγή μας έρχεται από τη Ζάκυνθο και μας την εμπιστεύτηκε η μαμά της Κατερίνας Κοντοσταυλάκη.

Κόβετε τα σκόρδα και τον μάραθο σε μέτρια κομμάτια, έτσι ώστε να μπορούν μετά να καρφώνονται με το πιρούνι.
Ρίχνετε στο τηγάνι τα σκορδάκια και το μάραθο μαζί με ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο χωρίς να το έχετε ζεστάνει προηγουμένως και τα γυρίζετε δυο τρεις φορές να μαραθούν.
Προσθέτετε τα κουρκουτζέλια και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν με το νερό που θα βγάλουν τα κουρκουτζέλια. Μόλις πιουν το περισσότερο νερό τους και μισοβράσουν προσθέτετε ξίδι (δοκιμάζετε και αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ξίδι και λάδι σύμφωνα με τη γεύση σας) και αφήνετε να μαγειρευτούν. Αφήνετε να κρυώσουν και τα διατηρείτε στο ψυγείο. Τα σερβίρετε σε μπολάκι σαν ορεκτικό και μεζεδάκι για τσίπουρο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα σκόρδα και τον μάραθο σε μέτρια κομμάτια, έτσι ώστε να μπορούν μετά να καρφώνονται με το πιρούνι.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο τηγάνι τα σκορδάκια και το μάραθο μαζί με ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο χωρίς να το έχετε ζεστάνει προηγουμένως και τα γυρίζετε δυο τρεις φορές να μαραθούν.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα κουρκουτζέλια και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν με το νερό που θα βγάλουν τα κουρκουτζέλια. Μόλις πιουν το περισσότερο νερό τους και μισοβράσουν προσθέτετε ξίδι (δοκιμάζετε και αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ξίδι και λάδι σύμφωνα με τη γεύση σας) και αφήνετε να μαγειρευτούν. Αφήνετε να κρυώσουν και τα διατηρείτε στο ψυγείο. Τα σερβίρετε σε μπολάκι σαν ορεκτικό και μεζεδάκι για τσίπουρο.