Οι κουραμπιέδες δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων και κάθε χρόνο περιμένουμε πώς και πώς να τους φτιάξουμε για να πλημμυρίσει η κουζίνα μας από τα αρώματα του βουτύρου, του ανθόνερου και των καβουρδισμένων αμυγδάλων. Εδώ σας δίνουμε την παραδοσιακή συνταγή, καθώς και μία παραλλαγή με γέμιση από χουρμάδες.
Υλικά
- 500 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 βανίλιες
- 250 γρ. αμύγδαλα με φλούδα, καβουρδισμένα, ανάλατα, χοντροκομμένα
- 2 αυγά
- 1.500 γρ. αλεύρι μαλακό
- ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη
Για 30-35 κουραμπιέδες
Tips
- Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν οι κουραμπιέδες
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία των κουραμπιέδων.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το αλεύρι (από 1.200 εώς 1.500 γρ. αλεύρι, ανάλογα πόσο θα πάρει η ζύμη) μαζί με τις βανίλιες, τα αυγά και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη.
Βήμα 3
Πλάθουμε κουραμπιέδακια, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 22'-25'.
Βήμα 4
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε για 5΄ να γίνουν χλιαρά, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι.
Βήμα 5
Παραλλαγή με γέμιση χουρμάδων: Ετοιμάζουμε γέμιση με 20 ψιλοκομμένους χουρμάδες και 100 γρ. χοντροκομμένο, καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Βήμα 6
Πλάθουμε τα κουραμπιεδάκια, πιέζουμε να πλατύνουν, βάζουμε μισό κουταλάκι γλυκού από τη γέμιση, διπλώνουμε και ξαναδίνουμε σχήμα μπάλας σε μέγεθος καρυδιού.
Βήμα 7
Τοποθετούμε σε ταψί, πιέζουμε ελαφρά από πάνω να κάνουν μια μικρή λακκούβα και ψήνουμε όπως στην εκτέλεση της κλασικής συνταγής.
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY