kourampiedes_anoigma

Υλικά

    Για 30-35 κουραμπιέδες

  • 500 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 βανίλιες
  • 250 γρ. αμύγδαλα με φλούδα, καβουρδισμένα, ανάλατα, χοντροκομμένα
  • 2 αυγά
  • 1.500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Tips

  • Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν οι κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων και κάθε χρόνο περιμένουμε πώς και πώς να τους φτιάξουμε για να πλημμυρίσει η κουζίνα μας από τα αρώματα του βουτύρου, του ανθόνερου και των καβουρδισμένων αμυγδάλων. Εδώ σας δίνουμε την παραδοσιακή συνταγή, καθώς και μία παραλλαγή με γέμιση από χουρμάδες.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία των κουραμπιέδων.

Προσθέτουμε το αλεύρι (από 1.200 εώς 1.500 γρ. αλεύρι, ανάλογα πόσο θα πάρει η ζύμη) μαζί με τις βανίλιες, τα αυγά και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη.

Πλάθουμε κουραμπιέδακια, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 22'-25'.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε για 5΄ να γίνουν χλιαρά, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι.

Παραλλαγή με γέμιση χουρμάδων: Ετοιμάζουμε γέμιση με 20 ψιλοκομμένους χουρμάδες και 100 γρ. χοντροκομμένο, καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Πλάθουμε τα κουραμπιεδάκια, πιέζουμε να πλατύνουν, βάζουμε μισό κουταλάκι γλυκού από τη γέμιση, διπλώνουμε και ξαναδίνουμε σχήμα μπάλας σε μέγεθος καρυδιού.

Τοποθετούμε σε ταψί, πιέζουμε ελαφρά από πάνω να κάνουν μια μικρή λακκούβα και ψήνουμε όπως στην εκτέλεση της κλασικής συνταγής.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία των κουραμπιέδων.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το αλεύρι (από 1.200 εώς 1.500 γρ. αλεύρι, ανάλογα πόσο θα πάρει η ζύμη) μαζί με τις βανίλιες, τα αυγά και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη.

Βήμα 3

Πλάθουμε κουραμπιέδακια, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 22'-25'.

Βήμα 4

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε για 5΄ να γίνουν χλιαρά, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι.

Βήμα 5

Παραλλαγή με γέμιση χουρμάδων: Ετοιμάζουμε γέμιση με 20 ψιλοκομμένους χουρμάδες και 100 γρ. χοντροκομμένο, καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Βήμα 6

Πλάθουμε τα κουραμπιεδάκια, πιέζουμε να πλατύνουν, βάζουμε μισό κουταλάκι γλυκού από τη γέμιση, διπλώνουμε και ξαναδίνουμε σχήμα μπάλας σε μέγεθος καρυδιού.

Βήμα 7

Τοποθετούμε σε ταψί, πιέζουμε ελαφρά από πάνω να κάνουν μια μικρή λακκούβα και ψήνουμε όπως στην εκτέλεση της κλασικής συνταγής.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY