Με τη μισή ζύμη θα πλάσουμε κουραμπιεδάκια στο κλασικό σφαιρικό σχήμα, ενώ με την υπόλοιπη θα φτιάξουμε δίχρωμα μισοφέγγαρα.
Υλικά
- 500γρ. βούτυρο φρέσκο (ή 250γρ. βούτυρο φρέσκο + 250γρ. βούτυρο γάλακτος)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο (από μεγάλο αβγό) ή 2 κρόκους (από μικρά αβγά)
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας ή ρούμι μαύρο ή μπράντι ή ούζο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 350γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- ανθόνερο ή ούζο για το ράντισμα των κουραμπιέδων (προαιρετικά)
- άχνη για το πασπάλισμα
Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση
Tips
- Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα, χωρίς να τα ασπρίσετε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 10 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και πάνω σε επιφάνεια κοπής τα κόβετε με το μαχαίρι του σεφ σε χοντρά κομμάτια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.Βήμα 2
Μεταφέρετε το μίγμα σε λεκάνη, προσθέτετε το ποτό, το ξύσμα λεμονιού, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα με τα χέρια. Να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα του αλεύρου. Η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακή. Για να γίνουν αφράτοι οι κουραμπιέδες δεν πρέπει να παραζυμωθούν.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 2 ταψιά.Βήμα 4
Χωρίζετε το μίγμα στα δύο. Πλάθετε το μισό μίγμα σε στρογγυλούς κουραμπιέδες με διάμετρο 3εκ. και το άλλο μισό το κόβετε σε μισοφέγγαρα με τη βοήθεια κουπ πατ ανάλογου σχήματος. Τους αραδιάζετε στα ταψιά και τους ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά.Βήμα 5
Τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και ραντίζετε τους στρογγυλούς κουραμπιέδες με ανθόνερο ή ούζο, τους βουτάτε στην άχνη και τους τοποθετείτε τακτικά σε πιατέλα. Τους άλλους μισούς -τα μισοφέγγαρα- όταν κρυώσουν εντελώς τους πασπαλίζετε πάνω σε σχάρα με άχνη και, κρατώντας τους έναν έναν ξεχωριστά με τσιμπίδα, τους βουτάτε σε λιωμένη σοκολάτα, ώστε να σκεπαστεί το κάθε μισοφέγγαρο μέχρι τη μέση. Τους αραδιάζετε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέχρι να κρυώσει και να σφίξει η σοκολάτα και στη συνέχεια τους μεταφέρετε σε πιατέλαΦωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb