Μια πιο γαστρονομικά ενδιαφέρουσα εκδοχή του κουνουπιδιού γκρατέν στον φούρνο, όπου το γλυκό κουνουπίδι ψήνεται μαζί με φουντούκια, τονίζοντας τις νότες ξηρών καρπών, που έχει και το ίδιο και κοντράρει με την υπόξινη γκοργκονζόλα σε μια σύνθεση ιδανική για πρώτο πιάτο σε τραπέζι με φίλους.
Κουνουπίδι φούρνου με γκοργκονζόλα και φουντούκια α λα κρέμ
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 75 γρ. φουντούκια ελαφρά χτυπημένα στο γουδί
- 250 γρ. τυρί Gorgonzola σε μικρά κομμάτια
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμασία: Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί πάνω-κάτω στους 200C. Κόβετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και αν κάποιο απ’ αυτά είναι μεγάλο, το κόβετε στη μέση. Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Χτυπάτε ελαφρά τα φουντούκια στο γουδί ή με προσοχή σε πολυκόφτη, με στόχο απλά να σπάσουν σε μικρότερα ακανόνιστα κομμάτια, αλλά όχι να τριφτούν σε σκόνη. Κόβετε το βούτυρο και τη γκοργκονζόλα σε μικρά κομμάτια - κυβάκια.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε και ψήνετε το κουνουπίδι: Σε ταψί, βάζετε στον πάτο τις φέτες του μήλου, από πάνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, ρίχνετε τα φουντούκια ανάμεσα και τα κυβάκια απ’ το βούτυρο πάνω και ανάμεσα στα κουνουπίδια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 30’ σε μεσαίο ράφι (200C πάνω-κάτω).
Βήμα 3
Προσθέτετε κρέμα και γκοργκονζόλα: Στο μισάωρο που το κουνουπίδι έχει ψηθεί και πάρει χρώμα κατά τόπους, βγάζετε το ταψί και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη γκοργκονζολα, που ρίχνετε πάνω στα μπουκετάκια. Αλατοπιπερώνετε και ξαναβάζετε το ταψί στον φούρνο για άλλα 10’ στους 200C, να λιώσει η γκοργονζόλα και να πήξει η κρέμα με τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 4
Σερβίρισμα: Σερβίρετε με το ταψί στο τραπέζι μετά από 5-10’ από τότε που βγήκε απ’ τον φούρνο να καταλαγιάσει η θερμοκρασία, να δέσουν τα υλικά και να βγουν πιο ξεκάθαρα οι γεύσεις.