Το τρυφερό και νόστιμο κρέας του κουνελιού αποκτάει πλούσια γεύση από τη μαρινάδα και τις ελιές και γίνεται ένα πρώτης τάξεως πιάτο για τα κυριακάτικα τραπέζια. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κουνέλι με λαγό με εξίσου μεγάλη επιτυχία.
Υλικά
- 1 κουνέλι (ή λαγό), κομμένο σε μερίδες
- 300γρ. ελιές θρούμπες, μαύρες, χωρίς κουκούτσι
- χυμό από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1 κλωνάρι μαϊντανό
- 2 κλωνάρια μάραθο
- 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
- 1 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, σε κόκκους
- 2 ποτήρια κρασί λευκό, αρετσίνωτο
- 1 ποτηράκι του κρασιού ξίδι
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια του κουνελιού ή του λαγού. Μαρινάρετε για 12 ώρες.Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα μαριναρισμένα κομμάτια του κρέατος σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε και τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στο λάδι και ρίχνετε τη μαρινάδα. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μεταφέρετε το φαγητό σε ταψί. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα, βρέχοντας το κουνέλι συχνά με τα υγρά του ταψιού. Στη μισή ώρα προσθέτετε τις ελιές. Στο τέλος περιχύνετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Αντωνία Κατή