koulourakia4
clock icon
1:5'

Κουλουράκια της Λαμπρής με βανίλια, λεμόνι και πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 4 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 300γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 3 καψουλάκια βανίλιες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1-2 κρόκους αβγών ανακατεμένους με 1-2 κουτ. σούπας γάλα

Τι θα ήταν το Πάσχα χωρίς μυρωδάτα κουλουράκια; Θα τα φτιάξουμε με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία.

Χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και τέλος, τις βανίλιες και το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ ανακατεμένο με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
Λαδώνετε δύο ταψιά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης. Πλάθετε κορδονάκια και μετά τα κάνετε πλεξουδίτσες, κουλουράκια ή οχταράκια, και τα αραδιάζετε στο ταψί.
Αλείφετε τα κουλουράκια με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο, ένα ένα τα ταψιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αφήνετε να κρυώσουν τα κουλουράκια και τα μεταφέρετε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και τέλος, τις βανίλιες και το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού.

Βήμα 2

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ ανακατεμένο με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.

Βήμα 3

Λαδώνετε δύο ταψιά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ύστερα παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης. Πλάθετε κορδονάκια και μετά τα κάνετε πλεξουδίτσες, κουλουράκια ή οχταράκια, και τα αραδιάζετε στο ταψί.

Βήμα 4

Αλείφετε τα κουλουράκια με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο, ένα ένα τα ταψιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 5

Αφήνετε να κρυώσουν τα κουλουράκια και τα μεταφέρετε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.