Το πουλερικό σιγοψήνεται σε μια ωραία κρούστα από αλεύρι και χοντρό αλάτι και το αποτέλεσμα είναι ασύλληπτα νόστιμο.
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- μερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- μερικές ροδέλες λεμονιού
- 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- λίγο θυμάρι ξερό
- αλάτι χοντρό, πιπέρι
- αλεύρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και σκουπίζετε καλά το κοτόπουλο. Βάζετε στην κοιλιά του τη ρίγανη, τις ροδέλες λεμονιού, το σκόρδο, το θυμάρι και πασπαλίζετε με πιπέρι.Βήμα 2
Ράβετε την κοιλιά ή την κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.Βήμα 3
Φτιάχνετε ένα μίγμα από αλεύρι και χοντρό αλάτι (σε αναλογία 30% και 70% αντίστοιχα) και τόσο νερό, ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Λαδώνετε το κοτόπουλο και το «χτίζετε» με τη ζύμη μέχρι να καλυφθεί πολύ καλά.Βήμα 4
Ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο υπολογίζοντας 1½ ώρα για κάθε κιλό του βάρους του. Σερβίρετε με βραστές πατατούλες και μπρόκολο με λαδολέμονο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey