kotopoulo me karu mikri
clock icon
1:20'

Κοτόπουλο με κάρι

Υλικά

    Για το κάρι

  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλoκομμένο
  • 140γρ. τζίντζερ καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές τσίλι κόκκινες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 200γρ. πελτέ ντομάτας
  • Για το κοτόπουλο

  • 1½ κιλό μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, σε κύβους
  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 500ml ζωμό κότας από κύβο
  • 500γρ. καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ρύζι μπασμάτι

Tips

  • Αντί για κόκκινες πιπερίτσες τσίλι χρησιμοποιήστε πράσινες πιπεριές κέρατο καυτερές.

Ένα γρήγορο ινδικό κοτόπουλο με κάρι που ξετρελαίνει με τα αρώματα. Κλασικά ρύζι μπασμάτι από δίπλα αν και η σάλτσα του είναι τόσο γευστική που ταιριάζει και με τηγανητές πατάτες.

Ετοιμάζετε πρώτα το κάρι: Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις καυτερές πιπεριές, χαμηλώνετε τη φωτιά αρκετά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και σιγοβράζετε για 5 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας.
Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο από όλες τις μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτετε το κάρι και σοτάρετε για αλλά 5 λεπτά. Ρίχνετε τον ζωμό και, αφού το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαφρίζετε για 5 λεπτά. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το φαγητό για 45 λεπτά. Τα τελευταία 7-8 λεπτά προσθέτετε το καρότο. Αν χρειαστεί, αλατίζετε.
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει δέσει (αν χρειαστεί, θα βράσετε το ζουμί μόνο του για λίγα λεπτά), απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρωδικά.
Βράζετε το ρύζι σε αναλογίες 1 φλιτζάνι ρύζι προς 1½ φλιτζάνι νερό με λίγο αλάτι σε πολύ σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά. Μοιράζετε σε πιάτα το κοτόπουλο με το ρύζι και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα το κάρι: Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις καυτερές πιπεριές, χαμηλώνετε τη φωτιά αρκετά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και σιγοβράζετε για 5 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο από όλες τις μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτετε το κάρι και σοτάρετε για αλλά 5 λεπτά. Ρίχνετε τον ζωμό και, αφού το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαφρίζετε για 5 λεπτά. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το φαγητό για 45 λεπτά. Τα τελευταία 7-8 λεπτά προσθέτετε το καρότο. Αν χρειαστεί, αλατίζετε.

Βήμα 3

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει δέσει (αν χρειαστεί, θα βράσετε το ζουμί μόνο του για λίγα λεπτά), απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρωδικά.

Βήμα 4

Βράζετε το ρύζι σε αναλογίες 1 φλιτζάνι ρύζι προς 1½ φλιτζάνι νερό με λίγο αλάτι σε πολύ σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά. Μοιράζετε σε πιάτα το κοτόπουλο με το ρύζι και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη Food Styling: Αντωνία Κατή