Ένα γρήγορο ινδικό κοτόπουλο με κάρι που ξετρελαίνει με τα αρώματα. Κλασικά ρύζι μπασμάτι από δίπλα αν και η σάλτσα του είναι τόσο γευστική που ταιριάζει και με τηγανητές πατάτες.
Υλικά
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλoκομμένο
- 140γρ. τζίντζερ καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές τσίλι κόκκινες, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρο
- 1 ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- 200γρ. πελτέ ντομάτας
- 1½ κιλό μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, σε κύβους
- 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 500ml ζωμό κότας από κύβο
- 500γρ. καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 400γρ. ρύζι μπασμάτι
Για το κάρι
Για το κοτόπουλο
Tips
- Αντί για κόκκινες πιπερίτσες τσίλι χρησιμοποιήστε πράσινες πιπεριές κέρατο καυτερές.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα το κάρι: Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις καυτερές πιπεριές, χαμηλώνετε τη φωτιά αρκετά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και σιγοβράζετε για 5 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας.Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο από όλες τις μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτετε το κάρι και σοτάρετε για αλλά 5 λεπτά. Ρίχνετε τον ζωμό και, αφού το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαφρίζετε για 5 λεπτά. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το φαγητό για 45 λεπτά. Τα τελευταία 7-8 λεπτά προσθέτετε το καρότο. Αν χρειαστεί, αλατίζετε.Βήμα 3
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει δέσει (αν χρειαστεί, θα βράσετε το ζουμί μόνο του για λίγα λεπτά), απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρωδικά.Βήμα 4
Βράζετε το ρύζι σε αναλογίες 1 φλιτζάνι ρύζι προς 1½ φλιτζάνι νερό με λίγο αλάτι σε πολύ σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά. Μοιράζετε σε πιάτα το κοτόπουλο με το ρύζι και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη Food Styling: Αντωνία Κατή